Črpanje vode iz Unice. Foto: BoBo
Črpanje vode iz Unice. Foto: BoBo

Pet tovornjakov so priskrbeli gasilci, Slovenska vojska pa je prispevala štiri vozila s cisternami, so povedali na današnji novinarski konferenci na mestu prečrpavanja na reki Unici pod mostom v vasi Planina.

"Gasilci vedno želimo pomagati, čeravno je za nami težek teden na Krasu. Po naših društvih smo povprašali za velike cisterne, člani so se odzvali," je povedal poveljnik Gasilske zveze Franci Petek. Pojasnil je, da imajo skupaj na razpolago 11 večjih tovornjakov. Če bo treba, bodo društva zaprosili tudi za manjše cisterne, je dejal in dodal, da ti prevozi vode ne vplivajo na delo gasilcev na Krasu.

V interventni akciji bodo vodo vozili tudi z gasilskimi vozili. Foto: BoBo
V interventni akciji bodo vodo vozili tudi z gasilskimi vozili. Foto: BoBo

Po besedah generalnega direktorja uprave za zaščito in reševanje Darka Buta imajo po sklepu vlade za pomoč pri prevozu vode tudi možnost za dogovor z zasebniki. Ob tem je zagotovil, da črpanje nikakor ne vpliva na oskrbo z vodo v Postojni in Pivki.

"Verjamem, da bomo to etapo zmagali. Treba pa je zmagati tudi bitko, to so srednjeročni ukrepi, ki jih je treba sprejeti," je dejal direktor Rižanskega vodovoda Martin Pregelj. "Gre za nacionalni projekt," je še povedal in dodal, da je končni cilj lahko samo vsota več povezanih projektov. Spomnil je, da je tudi prejšnji teden kot najbolj varen vir omenjal črpališče Klariči na Krasu, ki pa ga je že čez nekaj ur ogrozil požar.

Kot je še povedal But, je uprava konec minulega tedna pripravila operativni načrt za ta projekt in angažirala več služb. Ob mostu čez Planinsko polje so v ponedeljek enote civilne zaščite za prečrpavanje večjih količin vode iz Celja postavile črpalko in cevi. Danes so jih pri upravljanju teh naprav zamenjali kolegi iz gorenjske enote. V ponedeljek so poskusno odpeljali v Cepke eno cisterno vode, da so preverili ustreznost črpališča in izmerili čas, ki ga porabijo tovornjaki za krožno vožnjo, je opisal But.

Sorodna novica SV in gasilci bodo vodo v slovensko Istro začeli dovažati v torek

Interventni ukrep za omilitev pomanjkanja vode v Istri je prejšnji četrtek potrdila vlada in velja do konca avgusta. Medtem vse omejitve ostajajo v veljavi. Potem ko so prepovedali uporabo vode za nenujne namene in odredili zmanjšanje porabe v gospodarskih dejavnostih, se je skupna poraba zmanjšala na 30.000 kubičnih metrov na dan, so v ponedeljek sporočili iz Rižanskega vodovoda.

Pomaga tudi Slovenska vojska

Včeraj so pripravili vse potrebno za zajem vode iz reke Unice in popravili dovozne ceste do vodarne Rižanskega vodovoda v Cepkih. Gasilski in vojaški tovornjaki s cisternami z vodo bodo danes začeli dovažati vodo, je za Prvi poročala Jolanda Lebar. Podpolkovnica Nina Raduha, Slovenska vojska (SV): "Vključene bodo štiri cisterne SV-ja, vsaka s prostornino 10.000 litrov, pri prečrpavanju bo vključenih okoli 20 pripadnikov SV-ja."

Vodja sektorja vodooskrbe na Rižanskem vodovodu Darij Križman je napovedal, da če ne bo obilnejših padavin, naj bi bilo tako vse do konca avgusta. To še ne zagotavlja varne oskrbe, vendar ponuja priložnost, da bi se lahko ob zelo skrbnem ravnanju izognili redukcijam, so pojasnili na koprski občini. Voda iz Unice je pitna, je zatrdil Križman. "S postopkom ultrafiltracije jo bomo očistili in pripravili za pitno vodo," je še pojasnil in dodal, da enak postopek izvajajo tudi z vodo, ki jo črpajo iz Rižane. Zato prekuhavanje vode ne bo potrebno.

2,9 milijona evrov za intervencijo

Interventni ukrep za omilitev pomanjkanja vode v Istri je prejšnji četrtek potrdila vlada. Zanj je namenila nekaj manj kot 2,9 milijona evrov. Velja do konca avgusta.

Izvedbo je vlada naložila Upravi RS za zaščito in reševanje. Ta je morala na črpališču zagotoviti ustrezno opremo. Vodo bodo iz Unice odvzemali nižje od zajetja Malni, iz katerega se oskrbujeta s pitno vodo občini Postojna in Pivka.

Dovažanje vode za slovensko Istro