Vodo bo v slovensko Istro vozila tudi Slovenska vojska. Foto: BoBo
Vodo bo v slovensko Istro vozila tudi Slovenska vojska. Foto: BoBo

Danes so v vodarni Cepki opravili logistične posege za lažji dostop vozil. Tovornjakom so prilagodili dovozne poti do vodarne v Cepkih.

Udeleženci današnjega kriznega sestanka med predstavniki vodovoda in civilne zaščite iz občin Koper, Ankaran, Izola ter Piran so ocenili, da je stanje še kritično. Stabilnost sistema ohranjajo občani, ki večinoma ravnajo odgovorno in upoštevajo omejitve ter prepovedi, so zapisali v vodovodu.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Po prepovedi rabe za nenujne namene in namakanje ter navodilu za zmanjšanje porabe v gospodarskih dejavnostih se je poraba vode znižala na 30.000 kubičnih metrov na dan, sporočajo. Po zadnjih podatkih iz podtalnice reke Rižane črpajo 200 litrov na sekundo, od tega 35 litrov odvajajo v reko za zagotavljanje ekološkega minimuma. Iz vodnega vira Gabrijeli Rižanski vodovod dobi 35, z nakupi iz Kraškega vodovoda Sežana 100 in iz Istrskega vodovoda Buzet 65 litrov na sekundo.

Na Rižanskem vodovodu so tudi zavrnili očitke predstavnikov Ribiške družine Koper, da je podjetje soodgovorno za pomanjkanje vode v reki Rižani. Zatrdili so, da "se v času izjemne suše obnašajo skrajno odgovorno in racionalno ter skušajo predvsem zagotoviti pitno vodo za prebivalce slovenske Istre". Poudarili so, da kljub vsemu nekaj vode črpajo tudi v Rižano.

Na naslove vseh gospodinjstev v štirih obalnih občinah je prišla tudi zgibanka z navodili, kako ravnati z vodo v izjemnih razmerah v oskrbi s pitno vodo. V njej bodo tudi navodila, kako ravnati med morebitnimi redukcijami, saj bo potrebno prekuhavanje. Ob varčni rabi, upoštevanju omejitev, dodanih dovozih in v primeru jutrišnjih padavin bi se lahko redukcijam izognili, upajo štirje istrski župani, je poročal Radio Slovenija.

Načrt interventnih prevozov

Vlada je na ponedeljkovi dopisni seji potrdila načrt zagotovitve interventnih prevozov vode za zagotovitev zadostnih količin pitne vode za oskrbo slovenske Istre. S sklepom so Upravi RS za zaščito in reševanje naložili, da zagotovi potrebna materialna sredstva za črpanje vode in izvaja koordinacijo dejavnosti. Načrt je zaradi motene oskrbe s pitno vodo v slovenski Istri pripravila uprava v dogovoru z javnimi podjetji za oskrbo s pitno vodo.