Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Dokončno je prebivalce razjezila informacija, da je izvajalec del, VOC Celje, zaprosil za podaljšanje roka do konca maja prihodnje leto. Življenje na Prevaljah pa je že zdaj popolnoma ohromljeno. Primer Prevalj pa kaže tudi na širšo težavo v gradbeništvu nasploh, predvsem na pomanjkanje ustreznega kadra.

Kolone vozil po cesti, ki je gradbišče, ob tem še prašenje, kamenje s cestišča leti po pločnikih. Škodo imajo tudi podjetniki. To je le vrh težav Prevaljčanov, ki mu ni videti konca.

Junija lani so podpisali pogodbo z VOC-jem Celje, dela bi morali končati prejšnji mesec, a se to ni zgodilo. Zato tudi izredna seja prevaljskega občinskega sveta. Župan Matic Tasič: "Kakšne so možnosti? Lahko jih naženeš, unovčiš garancijo, potem moraš narediti ponovno razpis, na kak način se bo kdo prijavil, bosta spet dve leti naokoli in v takem stanju si ne moremo privoščiti. Zaveze z vsemi odgovornimi imamo, da se bodo držali dogovorjenih rokov."

Dogovorili so se namreč, da dela končajo do konca letošnjega leta. Urediti morajo tudi prašenje. Dogajanje na Prevaljah pa je pokazalo na širše težave. Krajani očitajo pomanjkljiv nadzor, pomanjkanje delavcev, na terenu manjka odgovorni vodja del.

»Trenutno izvajalec pravi, da ne pridobi človeka, ki bi lahko opravil vodjo del, glede na zahtevnost projekta. So bile tudi reference nastavljene takšne. Izvajalca pravita, da ne eden ne drugi partner nimata odgovorne osebe, ki izpolnjevala pogoje," je povedal vodja sektorja za investicije v ceste na direkciji za infrastrukturo Tomaž Willenpart.

Gradbišče na Koroškem je torej odraz sistemskih težav v gradbeništvu. "V fazi ponudbe je izpolnjeval vse pogoje. Žal zakonodaja omogoča, da najameš podjetje, ki ti da manjkajoče reference, direkcija je že večkrat, tudi tokrat predlagala, da se to onemogoči, vendar smo žal neuspešni, češ da je to omejevanje trga," je pojasnil Willenpart.

A Prevaljčani so odločeni. "Predlagam, da podamo zahtevo, da se vzpostavi odgovornosti odgovornih na direkciji, in direkcija je tista, ki je delo oddala, ona naj ukrepa proti izvajalcu," je dejal prevaljski svetnik Zdravko Fajmut.

Slišati je bilo tudi predloge o nepokorščini, zaporah ceste, ki naj bi jih izvedli krajani, če razmer ne bodo uredili.