Neprofitna stanovanja na Ravnah na Koroškem. Foto: SSRS
Neprofitna stanovanja na Ravnah na Koroškem. Foto: SSRS

Ob odprtju večstanovanjskega objekta Vrata Javornika s 35 novimi javnimi najemnimi stanovanji po neprofitni najemnini je minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac povedal, da je vsako stanovanje, ki je javno najemniško, "še kako pomembno", in dodal, da ministrstvo na stanovanjskem področju aktivno dela.

Odprtje neprofitnih stanovanj. Foto: SSRS
Odprtje neprofitnih stanovanj. Foto: SSRS

Direktor Stanovanjskega sklada RS Črtomir Remec je povedal, da bodo za dodelitev novih stanovanj objavili javni razpis. Prednost bodo imele mlade družine.

Ravenski župan Tomaž Rožen je vesel nove stanovanjske pridobitve. Dejal je, da imajo v občini nekaj zasebnih investitorjev, ki so pripravljeni graditi stanovanjske bloke oz. večstanovanjske enote.

"Vse se začne z ustreznimi prostorskimi akti, ker je treba pripraviti stavbna zemljišča. V tem trenutku smo aktivni na kar nekaj lokacijah v občini, da bi lahko v prihodnjem letu ali dveh začeli gradnjo stanovanjskih blokov," je dejal Rožen.

Nova stanovanja so dvosobna, velika od 41 do 49 kvadratnih metrov, ter trisobna v velikosti od 66 do 73 kvadratnih metrov. Za projekt nakupa javnih najemnih stanovanj Vrata Javornika je Stanovanjski sklad RS pridobil tudi evropska sredstva iz načrta za odpornost in okrevanje v vrednosti 1,8 milijona evrov. Vrednost gradnje je znašala 4,1 milijona evrov.

Objekt Vrata Javornika je projektiran kot energijsko učinkovit in bo omogočal bivalno ugodje ob nizkih obratovalnih stroških. Zasnovan je v šestih nadstropjih z ravno streho, vsako od 35 stanovanj ima pripadajoče parkirno mesto in shrambo v kleti objekta. Ob parkirišču so zasajeni javori.