Akademska slikarka in ilustratorka Alenka Sottler (1958) ustvarja za otroke, mladino in odrasle, od klasičnih in sodobnih pravljic do poezije in naslovnic ter družbeno odzivnih del. Foto: BoBo
Akademska slikarka in ilustratorka Alenka Sottler (1958) ustvarja za otroke, mladino in odrasle, od klasičnih in sodobnih pravljic do poezije in naslovnic ter družbeno odzivnih del. Foto: BoBo

Sklop prinaša intervju z avtorico, pregledni izbor njenih del ter kratke izjave osmih umetniških direktorjev in urednikov, s katerimi je umetnica v preteklosti sodelovala. To so Niko Grafenauer, Andrej Brvar, Pavle Učakar, Andrej Ilc, Otakar Božejovsky, Monica Monachezi, Maria Lindenfedar in Jack Zipes.

Kot dopolnilo predstavitvi je slovenski režiser Igor Matijević za revijo posnel kratek videosprehod po umetničinem ateljeju, ki si ga lahko ogledate tukaj:

Sorodna novica Ameriški prevod razkriva pravi pomen Bambija. Ilustrirala ga je Alenka Sottler.

"V njenih delih odsevata duša in srce"
Odgovorni urednik in umetniški direktor 3x3 Magazine Charles Hively je v kratki izjavi utemeljil odločitev za predstavitev slovenske ilustratorke z besedami, da so kriteriji za izbor zelo specifični. Predstavljeni ilustratorji morajo imeti trden opus, ki je dosleden v svojem pristopu, hkrati mora biti kakovost dela na najvišji ravni. Vedno iščejo tudi bolj nenavadne pristope v področju ilustracije.

"Alenka Sottler poseduje vse, kar iščemo v naših prispevkih (...). Ne glede na to, kateri slog odtisa Alenka uporablja, v vseh odsevata njena duša in srce, pa naj gre za miške z odtisom prstnih odtisov ali grozdje na trti do prekrivanja besedilno zasnovane podobe ali njenih izjemno originalnih črno-belih risb s tisočimi potezami, lepota je izjemna. Zelo smo veseli, da lahko delimo Alenkino delo s svojimi bralci in s svetom," je povedal.

Vodilna revija, ki letno osvetli le 9 ilustratorjev
Newyorška revija 3x3 Magazine je edina prestižna publikacija, posvečena sodobni ilustraciji na svetu in referenčni material za številne strokovnjake in naročnike s tega področja. V vsaki od treh letnih izdaj lahko predstavijo le tri ilustratorje, zato je tudi ime revije 3x3. Poleg treh profilov izbranih ilustratorjev vključuje tudi karierne nasvete, novice iz industrije, predstavlja ikonična in legendarna ilustratorska imena ter tudi ilustratorke in ilustratorje, ki danes pritegujejo pozornost.

Bralci revije so ilustratorji, uredniki, umetniški direktorji in ljubitelji vrhunske ilustracije po vsem svetu. Revija te dni praznuje 20. obletnico ustanovitve.

Akademska slikarka in ilustratorka Alenka Sottler ustvarja za otroke, mladino in odrasle, od klasičnih in sodobnih pravljic do poezije in naslovnic ter družbeno odzivnih del. Za svoje delo je tako v Sloveniji kot tujini prejela številne nagrade in priznanja; med drugim je leta 2021 prejela Levstikovo nagrado za življenjsko delo.