Slika Gustava Klimta, naslovljena Vrtnice pod drevesi iz leta 1905, ki jo je Francija pred dvema letoma vrnila dedičem nekdanjih judovskih lastnikov. Pred tem je visela v Musée d'Orsayu v Parizu. Foto: EPA
Slika Gustava Klimta, naslovljena Vrtnice pod drevesi iz leta 1905, ki jo je Francija pred dvema letoma vrnila dedičem nekdanjih judovskih lastnikov. Pred tem je visela v Musée d'Orsayu v Parizu. Foto: EPA

Novi zakon bo omogočil "konkretne pravne ukrepe" za vrnitev umetnin, ki so bile odvzete med nemško okupacijo Francije med drugo svetovno vojno, je sporočila francoska ministrica za kulturo Rima Abdul Malak. "To je zakon o ukrepanju, ki zagotavlja, da se dolžnost spomina in budnosti prevede v konkretne pravne ukrepe," je še dejala in dodala, da bo to pomagalo osvetliti tako francosko zgodovino kot prihodnost. Francoska senatorka Beatrice Gosselin pa je zakon označila kot "zgodovinski in zelo simboličen".

Sorodna novica Francoski muzeji se še naprej upirajo vračanju umetnin judovskim družinam

Vrnitev umetnine ali izplačilo odškodnine
V skladu z novim zakonom bo vrnitev umetnin potekala veliko hitreje, saj zakon predvideva, da mora francoska vlada od zdaj pridobiti zgolj dovoljenje posebnega odbora. Prvotni lastniki ukradenih umetnin se bodo poleg tega po novem lahko sporazumno dogovorili z muzeji, ali bodo raje prejeli odškodnino namesto vrnitve umetnine.

Nacistična Nemčija je Judom na zasedenih območjih med drugo svetovno vojno zasegla številne umetnine. Po ocenah francoskega ministrstva za kulturo so nacisti samo iz Francije odnesli 100.000 umetniških del.

Več kot 2000 tovrstnih del v državnih muzejih
Približno 60.000 umetnin so po drugi svetovni vojni našli v Nemčiji in jih pripeljali nazaj v Francijo. Večino umetnin so nato vrnili prvotnim lastnikom ali njihovim dedičem. 2200 del pa se je znašlo v francoskih državnih muzejih.

Prav vračilo teh 2200 del njihovim zakonitim lastnikom je doslej oteževala francoska zakonodaja, ki je muzejem dajala "neodtujljivo" lastništvo nad temi umetninami. Hkrati je to pomenilo, da je moral francoski parlament za vsako morebitno vrnitev sprejeti poseben zakon, navaja francoska tiskovna agencija AFP.