Marjan Drev. Foto: Osebni arhiv avtorja
Marjan Drev. Foto: Osebni arhiv avtorja

Kipar je znan po združevanju tradicionalnih in sodobnih kiparskih pristopih, s čimer ustvarja dela, ki hkrati odražajo spoštovanje preteklosti in pogled v prihodnost umetniškega izražanja.
"Drevove kiparske smernice temeljijo na klasičnem kiparskem kontrapostu, ki ga inovativno interpretira skozi informacijsko polje. Njegova dela, kot sta portreta prof. Zoreta Janžekoviča in Gregorja Einspielerja, sledijo normam rimskega psihološkega portreta in so skladna z normami evropskega kiparstva zadnjih 2500 let," preberemo v utemeljitvi.

Akademski kipar in doktor likovne teorije Marjan Drev, član Društva likovnih umetnikov Maribor (DLUM) in ZDSLU-ja od leta 1991, je v letu 2022 izvedel pet kiparskih projektov in sodeloval na dveh skupinskih razstavah. Med njegovimi pomembnimi deli, ki so bila predlagana za nagrado, so podeljevalci nagrade poudarili kiparsko opremo za portal cerkve sv. Štefana v Semiču, ki vključuje štiri kamnite realistične plastike do višine 185 centimetrov, vključno s podobami Alojzija Grozdeta in papeža Janeza Pavla II. Njegova bronasta kiparska plastika sv. Cirila v Murski Soboti, visoka 210 centimetrov, predstavlja prvi del kiparskega spomenika bratom sv. Cirilu in Metodu. V Grosupljem pa je v soavtorstvu z Vlasto Zorko ustvaril bronast spomenik Mira Cerarja.

Poleg kiparskih projektov je Drev sodeloval tudi v projektu Made in Maribor pod vodstvom Brede Kolar Sluga ter v projektu Živa risba, ki ga kurirata Milena Zlatar in Mojca Štuhec. Živi in ustvarja v Šentilju v Slovenskih goricah.

Stanovska kiparska nagrada sekcije je letno priznanje, ki ga podeljujejo za izjemne umetniške dosežke na področju kiparstva. Namenjena je umetnikom, ki s svojim delom prispevajo k bogatitvi slovenskega kulturnega prostora ne glede na to, ali gre za razstave, javne postavitve ali druge oblike kiparskega izraza. Prejemnike izbirajo med slovenskimi kiparkami in kiparji ali umetniki, ki živijo in delajo na področju Slovenije, ki so svoja dela javno predstavili v preteklem letu.

Nagrado podeljuje forum, sestavljen iz članov kiparske sekcije ZDSLU-ja, ki s svojimi glasovi odloča o najbolj prepoznavnih in vplivnih kiparskih delih leta. Nagrada priznava izjemne dosežke posameznih umetnikov in spodbuja nadaljnji razvoj ter rast kiparstva in umetnosti, predstavljene v javnem prostoru v Sloveniji, so še sporočili iz ZDSLU-ja.