Maupal je zaslovel leta 2013 s prvo upodobitvijo papeža v slogu Supermana –
Maupal je zaslovel leta 2013 s prvo upodobitvijo papeža v slogu Supermana – "Superpapež" je v roki držal torbo z napisom "Vrednote". Grafit se je pojavljal po zidovih četrti Pio Borgo v bližini Vatikana. Foto: Reuters

Danes Pallottiju, ki ulično umetnost podpisuje s psevdonimom Maupal, tovrstnih intervencij ni več treba izvajati na skrivaj: dobil je uradno papeževo pooblastilo, da v postnem času s svojimi grafiti ilustrira sporočila svetega očeta.

Ulični umetnik, ne pa upornik
Maupal je zaslovel leta 2013 s prvo upodobitvijo papeža v slogu Supermana – "Superpapež" je v roki držal torbo z napisom "Vrednote". Grafit se je pojavljal po zidovih četrti Pio Borgo v bližini Vatikana. Mestne oblasti so poslikave zbrisale, a so se pojavljale vedno nove. Z leti je Maupal postopoma postal del vatikanskega establišmenta: leta 2022 ga je papež Frančišek osebno sprejel, začel je tudi sodelovati s časopisom L’Osservatore Romano.

Sebe ni Maupal nikoli dojemal kot "uporniškega umetnika", pa tudi anonimen ni ostajal zato, ker s poslikavanjem javnih površin tehnično krši zakon. Podpisuje se sicer s psevdonimom, a svoje identitete ni nikoli skrival, pravi.

"Če ustvarim nekaj na ulici, sicer priznavam, da je to invazija, kajti ulica pripada vsem. V to tako zelo verjamem, da so od samega začetka vsi poznali moje ime in priimek. Nikoli nisem iskal uradne potrditve, sledil sem svoji poti in zdaj sem se znašel tukaj."

Na Maupalovem muralu iz leta 2019 se papež bori proti onesnaževanju. Foto: AP
Na Maupalovem muralu iz leta 2019 se papež bori proti onesnaževanju. Foto: AP

V četrtek je Vatikan z uradno tiskovno konferenco Palotto "povzdignil" s statusa skrivnega nočnega uličnega umetnika v prvega grafitarja s papeževim blagoslovom. "To je bilo kar neverjetno potovanje," je komentiral 51-letni Pallotta, ki se je tiskovne konference udeležil v spremstvu kardinala Michaela Czernyja. Povedal je, da ni vabila iz Vatikana niti slučajno pričakoval, a je kljub temu "ponosen in počaščen", da mu je bila zaupana naloga.

"Ponazarjanje krščanskih vrednot je bilo vedno eden od osrednjih ciljev slikarstva in kiparstva," je še povedal zbranim novinarjem. "Kompleksne koncepte, ki jih podaja sveti oče, sem skušal podati v preprostem, lahko berljivem vizualnem jeziku."

Postni čas se letos začne 14. februarja in sklene 31. marca; v tem obdobju naj bi se katoličani postili in razmišljali o smrtnosti. Pallotta je pripravil sedem stripovsko obarvanih ilustracij, ki ponazarjajo papeževa letošnja sporočila v predvelikonočnem času; letos papež vernike poziva, naj se otresejo brezupa in najdejo pot do notranje svobode.

Maupal je že predstavil prvo iz serije letošnjih ilustracij za postni čas. Foto: Reuters
Maupal je že predstavil prvo iz serije letošnjih ilustracij za postni čas. Foto: Reuters

Skozi puščavo
V četrtek je predstavil prvo delo iz serije: upodobil je papeža, ki pred seboj poriva samokolnico, v njej pa je vreča z napisom "Vera". Papež ta svoj tovor rine po polju žebljev, ki lahko v vsakem trenutku naluknja njegovo kolo. Po umetnikovih besedah slika predstavlja, kako težko posameznikova vera prebrodi puščavo krivic, konfliktov ter materialnih in duhovnih pasti. "Človeštvo je prispelo na prag univerzalnega bratstva; naša raven znanstvenega, tehnološkega, kulturnega in sodnega napredka bi lahko zagotovila dostojanstvo za vse – pa se kljub temu izgubljamo v temi neenakosti in konfliktov," je v svojem sporočilu zapisal papež Frančišek.

Pallotta bo svoje ilustracije vsak teden objavljal na spletni strani in družbenih omrežjih dikasterija za služenje celostnemu človeškemu razvoju.