Mariet Westermann je trenutno prorektorica Univerze New York v Abu Dabiju. Foto: EPA
Mariet Westermann je trenutno prorektorica Univerze New York v Abu Dabiju. Foto: EPA

Enainšestdesetletna Mariet Westermann bo prva ženska na čelu fundacije. Po besedah predsednika muzeja Jamesa Tomilsona Hilla ima "v svetu umetnosti kredibilnost in bo znala pritegniti ter obdržati izjemne kustose in druge nadarjene strokovnjake."

Američanka je trenutno prorektorica Univerze New York v Abu Dabiju. Nasledila bo Richarda Armstronga, ki se je lani poleti upokojil po 14 letih dela na tem položaju. Fundacijo trenutno vodi začasna ekipa.

Nepričakovana izbira
Izbira Mariet Westermann, da nasledi Armstronga, je po pisanju spletnega portala Art Daily "nekoliko presenetljiva", saj doslej ni delovala kot direktorica muzeja, poleg tega se njeno ime običajno ne pojavlja na seznamih kandidatov.

Vendar jo v svetu umetnosti poznajo mnogi, saj je bila doslej izvršna podpredsednica fundacije Andrew W. Mellon, ki podpira kulturne ustanove, direktorica newyorškega Inštituta za likovno umetnost, kjer izobražujejo umetnostne zgodovinarje, kustose in prihodnje direktorje muzejev, ter pomočnica direktorja za raziskave na inštitutu Clark Art Institute v Williamstownu v Massachusettsu. Leta 2019 je postala prorektorica Univerze New York v Abu Dabiju, kjer je tudi izvršna direktorica ter profesorica umetnosti in humanistike.

Guggenheimova izpostava v največjem baskovskem mestu Bilbau. Foto: EPA
Guggenheimova izpostava v največjem baskovskem mestu Bilbau. Foto: EPA

Mariet Westermann je diplomirala na kolidžu Williams ter doktorirala in magistrirala na Inštitutu za likovno umetnost newyorške univerze. Posveča se nizozemski umetnosti, med drugim je objavila knjigi A Worldly Art: The Dutch Republic 1585–1718 (Svetovna umetnost: Nizozemska republika 1585–1718) in Rembrandt – Art and Ideas (Rembrandt – Umetnost in ideje).

Linija voditeljic, ki seže vse do Peggy Guggenheim
Zgodovina muzejev pod okriljem Guggenheimove fundacije že ima nekaj pomembnih žensk. Lisa Dennison je bila med letoma 2005 in 2007 direktorica Guggenheimovega muzeja v New Yorku. Hilla Rebay je bila ustanoviteljica Muzeja neobjektivnega slikarstva, predhodnika Guggenheimovega muzeja, vendar se je leta 1952 poslovila, še preden je bil muzej zgrajen. Peggy Guggenheim, nečakinja Solomona R. Guggenheima, pa je zbirala sodobno umetnost, njena zbirka je leta 1976 postala del Fundacije Guggenheim.

Kot je povedala Mariet Westermann, se dobro zaveda vseh ovir, povezanih z vodenjem "štirih zelo prepoznavnih muzejev v štirih prepoznavnih stavbah v štirih zelo dinamičnih mestih". Dodala je, da se danes direktorji muzejev spopadajo z zelo kompleksnimi zahtevami ter da so jo dosedanje izkušnje dobro pripravile na vodenje skupine štirih muzejev.