V razstavišču artKIT v Mariboru danes odpirajo njegovo razstavo z naslovom Insomnia.

Staš Kleindienst, z razstave Insomnia. Foto: ArtKIT
Staš Kleindienst, z razstave Insomnia. Foto: ArtKIT

Letošnji prejemnik nagrade Riharda Jakopiča se po petih letih znova predstavlja v Kiblinem razstavišču, tokrat z najnovejšimi deli, kjer med nekaj platni večjega formata prevladujejo slike manjših dimenzij, sporočajo iz Kulturno-izobraževalnega društva (KID) Kibla.

Sorodna novica Staš Kleindienst: Čas 20. stoletja je minil in ostale so samo še ruševine

"Tokrat se predstavlja z izborom najnovejših del, med katerimi prevladujejo manjši formati, ki narekujejo zgoščevanje pripovedi. Večinoma večerni in nočni prizori še dodatno poglabljajo nelagodje ob pogledu na dogodke, ki jih umetnik črpa iz njegove okolice, političnega in družbenega stanja, kolektivne podzavesti, nebrzdanega poseganja človeka v naravo in razpada družbenih in moralnih vrednot, obenem pa pričajo o umetnikovi virtuoznosti, tako v raziskovanju likovne problematike kot tudi razumevanju slikarske tradicije," so zapisali.

Naslov Insomnia je povzet po istoimenski sliki večjega formata in "že takoj ob vstopu v razstavni prostor povedno nakaže razpoloženje, ki preveva razstavljena dela in jih povezuje v večplastno celoto".

Letos je prejel nagrado Riharda Jakopiča
Staš Kleindienst je leta 2007 diplomiral na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, prav tam je leta 2009 tudi magistriral. Njegova dela so vključena v več zasebnih in javnih zbirk.

Leta 2014 je prejel nagrado skupine OHO in med drugim leta 2018 kuriral razstavo študentov z naslovom 12 razlogov za slikanje v galeriji ŠKUC. Leta 2019 mu je Univerza v Ljubljani podelila priznanje pomembnih umetniških del. Letos je prejel nagrado Riharda Jakopiča. Živi in dela v Vipavi.

Razstava bo na ogled do 10. junija.