"Dolga leta je trajalo, da smo aboriginski umetniki z jugovzhoda celine dobili kakršno koli priznanje kulturnih ustanov," opozarja Maree Clarke. Foto: NGV Corporate/Eugene Hyland
Ogrlica iz kengurujevih zob. Foto: NGV Corporate/Eugene Hyland
Ogrlica iz kengurujevih zob. Foto: NGV Corporate/Eugene Hyland

Pri svojem ustvarjanju se umetnica aboriginskih korenin osredotoča na revitalizacijo elementov lastne kulture, ki so bili izgubljeni ali potlačeni zaradi kolonizacije.

Na razstavi Maree Clarke: Ancestral Memories, ki je na ogled do 3. oktobra, so predstavljena dela v različnih medijih, med drugim fotografije, kipi, printi, videi ter dela iz stekla in nakit, nastali v več kot tridesetletni karieri avtorice. Maree Clarke je potomka aboriginskih plemen Mutti Mutti/Yorta Yorta/BoonWurrung/Wemba Wemba.

Skozi umetničina dela se izrisuje njeno življenje. Na razstavi so na ogled redko razstavljene črno-bele fotografije, ki osvetljujejo ključne dogodke, povezane z aborigini v Melbournu v 90. letih preteklega stoletja, pa tudi številna novejša in kritiško priznana dela iz zadnjih let, kot so večmedijske instalacije, sodoben nakit, v katerega so vpeti zobje kengurujev in fotografski hologrami.

Da bi še nazorneje prikazali, kako umetnica ostaja zvesta svojim koreninam, so si v Narodni galeriji Victorie od Muzeja Victoria izposodili tudi nekaj zgodovinskih predmetov, povezanih z aboriginsko kulturo.

Med razstavljenimi projekti so tako še stekleni skulpturi Ancestral Memory I & II, kar predstavlja vez med nekdaj in danes, ogrinjalo iz 60 oposumov, predstavljeno ob izredno redkem in starem istovrstnem tradicionalnem ogrinjalu, ter umetničina monumentalna fotografska serija Ritual and Ceremony, ki vključuje 84 portretov vidnejših predstavnikov aboriginske skupnosti, pobarvanih z belim barvilom (to simbolizira žalovanje in trpljenje.)

Z izdelavo ogrinjala iz kožuhov oposumov je umetnica praznovala svoj 60. rojstni dan in se poklonila svojim prednikom. Foto: NGV Corporate/Julian Kingma
Z izdelavo ogrinjala iz kožuhov oposumov je umetnica praznovala svoj 60. rojstni dan in se poklonila svojim prednikom. Foto: NGV Corporate/Julian Kingma

Direktor Narodne galerije Victoria Tony Ellwood je po pisanju portala Art Daily dejal, da razstava poleg pregleda izjemne kariere Maree Clarke predstavlja tudi opomnik na moč obujanja kultur. Hkrati pa pomeni pomemben mejnik v zgodovini njihovega muzeja, saj je Maree Clarke čisto prva živeča umetnica aboriginskih korenin, ki razstavlja pri njih.