Mednarodni festival umetnosti, znanosti in tehnologije bo potekal na različnih lokacijah v Ljubljani. Foto: festival A dela?
Mednarodni festival umetnosti, znanosti in tehnologije bo potekal na različnih lokacijah v Ljubljani. Foto: festival A dela?

Festival bo predstavil novejše produkcije Društva Ljudmila in drugih partnerskih ustanov v sklopu evropske mreže EASTN-DC (European Art Science Technology Network for Digital Creativity), piše na spletni strani Ljudmile.

Festival je nastal v sklopu mreže EASTN-DC, ki teži k interdisciplinarni obravnavi novih premikov v digitalni paradigmi, s ciljem pripraviti družbo na izzive prihodnosti, v kateri digitalne tehnologije vstopajo v vse pore človeškega zaznavanja, dojemanja in delovanja.

Od razstav do zvočnega sprehoda
Različni formati – od razstav, performansov, koncertov do predstavitev, delavnic in zvočnega sprehoda – pa bodo obiskovalcem omogočili, da se tudi z aktivno udeležbo pobliže spoznajo s sodobnimi raziskavami, eksperimenti in umetniškimi metodami na področju svetlobnih, zvočnih, vmesniških, kinetičnih, lokacijskih in zaznavnih tehnologij, so še zapisali organizatorji iz Društva Ljudmila.

Otvoritveni večer bo nocoj potekal v AKC-ju Metelkova mesto. Ob 20. uri bo v Galeriji Alkatraz na sporedu odprtje kinetične instalacije Nolana Lema, naslovljene hvalnica brezdelju (2020), nato pa bo Trg brez zgodovinskega spomina postal prizorišče avdiovizualnega performansa Kvintesenca, ki združuje intermedijsko prakso Boštjana Čadeža in performativno telo Tatiane Kocmur. Sledili bodo še predstavitvi projektov Qneo-EP in Toc-, ki ju podpisujejo italijanski umetniki, in zvočni nastop Equilibrium as insta_bility mladega ustvarjalca v rezidenci Tobije Hudnika.

Na Vilharjevi ulici bo v torek in sredo na programu geolokacijski večmedijski performans Peskovnik umetnikov Irene Pivka in Braneta Zormana, v programu festivala pa bosta v osmo/zi na ogled svetlobno-zvočni instalaciji Kozmični dež Tilna Sepiča ter 1/x Alexandrosa Kontogeorgakopoulosa in Odysseasa Klisourasa. V osmo/zi bodo gostili tudi izvedbo interaktivnega multimedijskega performansa RAVE seance skladatelja, umetnika, performerja in raziskovalca Marka Cicilianija.

Avdiovizualni in zvočni performansi
V Cankarjevem domu se bodo v dveh večerih zvrstili avdiovizualni in zvočni performansi različnih tujih in domačih ustvarjalcev, med katerimi so organizatorji posebej izpostavili projekta robotcowboy ameriškega umetnika, inženirja, glasbenika in performerja Dana Wilcoxa in Singing Sand slovenskega umetnika in kreativnega programerja Tadeja Droljca.

Že od 14. julija pa je v Galeriji Vžigalica na ogled razstava A dela?, ki je predstavljala uvod v aktualne festivalske dni. Na njej so predstavljene novejše produkcije transdisciplinarne raziskovalne in razvojne platforme ZKM | Hertz-Lab. Ta bo na ogled še do sobote.