V Ljubljani rojeni slikar in grafik Leon Zakrajšek živi in dela v Zagrebu. Foto: Atelje Galerija
V Ljubljani rojeni slikar in grafik Leon Zakrajšek živi in dela v Zagrebu. Foto: Atelje Galerija

Red vzhajajočega sonca je odlikovanje, ki ga ob dnevu kulture na začetku novembra podeljujejo od leta 1875. Namenjen je posameznikom, ki so s svojim delovanjem na različnih področjih pomembno prispevali k japonski državi in kulturi.

Graditelj mostov med različnimi kulturami in izkušnjami
Leon Zakrajšek je odlikovanje prejel tudi za svoj prispevek k večjemu medsebojnemu razumevanju med Slovenijo in Japonsko ter Japonsko in Hrvaško, so sporočili iz ljubljanske galerije Atelje Galerija. Kot je nekoč dejal umetnik, se dojema "kot graditelja mostov med različnimi kulturami in izkušnjami" ter da vidi svojo pot v iskanju, dopolnjevanju in kombiniranju teh različnih pogledov.

Umetnik v svojih stvaritvah že več desetletij združuje grafične tehnike Zahoda s tradicionalnimi tehnikami Vzhoda, ki jih je spoznal v času študija na Japonskem. Prek umetniških del, razstav in s širšim delovanjem na področju razumevanja in promocije japonske umetnosti v Sloveniji, na Hrvaškem in v širšem evropskem prostoru, izraža razumevanje japonske tradicije in jo skuša približati evropskemu gledalcu ter tako pomembno prispeva k splošnemu razumevanju japonske kulture, so še zapisali v galeriji.

V Galeriji mesta Ptuj je bila lani na ogled Zakrajškova pregledna razstava z naslovom Retrospektiva. Foto: Irena K. Cizerl
V Galeriji mesta Ptuj je bila lani na ogled Zakrajškova pregledna razstava z naslovom Retrospektiva. Foto: Irena K. Cizerl

Leon Zakrajšek (Ljubljana, 1962) je leta 1981 končal grafično oblikovanje na Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani, študij je nadaljeval na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost (današnji ALUO). Specializacijo je opravljal v Španiji, na Centru Internacional de Recerca Grafica-Calella, pozneje pa še kot štipendist japonske vlade na univerzi Tama Art v Tokiu.

Z Daljnim vzhodom močno zaznamovana ustvarjalna pot
Zakrajškovo ustvarjanje je močno zaznamoval prav Daljni vzhod, saj se je v letih 1997 in 1998 dodatno izobraževal v zasebnih ateljejih za grafiko ter pri mojstrih lesoreza. Ob približno 150 samostojnih razstavah doma ter v Avstriji, Franciji, Nemčiji, Italiji, Izraelu, Srbiji, Kitajski, na Hrvaškem, Japonskem in v več drugih državah je sodeloval tudi pri najmanj 250 skupinskih razstavah po vsem svetu. Je tudi član več umetniških in strokovnih organizacij ter prireja razstave doma in v tujini.

Zakrajšek je bil učenec mednarodno uveljavljenega likovnega umetnika Gorazda Šefrana, ki se je poslovil pred skoraj natanko letom dni. Foto: Osebni arhiv Leona Zakrajška
Zakrajšek je bil učenec mednarodno uveljavljenega likovnega umetnika Gorazda Šefrana, ki se je poslovil pred skoraj natanko letom dni. Foto: Osebni arhiv Leona Zakrajška

Za Radio Maribor je lani dejal, da je "po sili razmer takoj po akademiji prišel v neke spore z določenimi kulturnimi strukturami in posamezniki in ni bilo druge možnosti, kot da iščem pot zunaj. Imel sem srečo in sem že v mladosti navezal stike z japonskimi grafiki, ki so mi odprli pot. Če začneš pot na Japonskem, ti je uspeh zagotovljen povsod." Dodal je, da je na Japonsko prišel študirat s štipendijo japonske vlade in so ga "kanalizirali v nekaj pomembnih ateljejev znanih japonskih lesorezcev. Najboljša primerjava bi bila, da so bili kot Božidar Jakac v Sloveniji, vendar v primerjavi z njim po pomenu na deseto potenco. Japonci imajo namreč 140 milijonov ljudi in med njimi je nekaj sto tisoč vrhunskih umetnikov."

Dodal je, da je imel to srečo, da so ga izbrali pravi ljudje. "S tem se nalezeš estetike, drugačne od naše. Najbolj drugačna pa je tehnologija, tehnike, v katerih delajo. So tradicionalne, stare nekaj tisoč let in jih držijo zase. Včasih spustijo kakšnega tujca noter in jaz sem imel to srečo, da so me spustili v japonsko grafično združenje, ki je krovno združenje za grafiko na Japonskem in je v svetovnem merilu eno prestižnejših," je še dejal Zakrajšek za Radio Slovenija.