"Zaprisežena ljubiteljica narave je najbolj srečna tam, kjer je narava ustvarila najtežje pogoje za preživetje – v puščavah in gorah. Navdihuje jo estetika pokrajin z golo geologijo," so o Andreji Ravnak zapisali na spletni strani natečaja. Žirijo je prepričala s podobami hmeljarstva v Savinjski dolini ter valovitih polj v Italiji in na Češkem.

Prefinjena eleganca zmagovalnih del
Zmagovalce je razglasil Chris Coe, ustanovitelj projekta Travel photographer of the year. O fotografijah zmagovalke zapisal: "V obeh zmagovalnih serijah letošnje zmagovalke je videti prefinjeno eleganco, ena nas popelje med polja nežnih barv in lepoto naravnih tekstur, druga v hmeljišča izven sezone, surova, neobdelana, med ljudi, ki ta polja pripravljajo na naslednjo rastno sezono. Nobena od serij ni fotografirana v optimalnem letnem času, a sta kljub temu obe izjemno privlačni, lepi in izpovedni."

Njene zmagovalne fotografije prikazujejo vzpone in padce življenja na planetu, ujete v objektive izjemno nadarjenih fotografov vseh starosti, s celega sveta ter skupaj s pohvaljenimi fotografijami tvorijo izjemno zbirko sodobne popotniške fotografije, so sporočili z revije Digitalna kamera.

15 let ukvarjanja z umetniško fotografijo
Andreja Ravnak je sicer po poklicu arhitektka, a je dejavna tudi na številnih drugih ustvarjalnih področjih, kot so fotografija, oblikovanje in pisanje. S fotografijo kot umetniško zvrstjo začela ukvarjati pred približno 15 leti. Tedaj se je pridružila enemu od fotografskih društev, kjer je rasla in napredovala "s podobnimi entuziasti". Z leti je nato svoje posnetke začela pošiljati na razne domače in tuje natečaje, je povedala za STA.

Ob tem, da se ponaša z nazivom mojstrice fotografije Fotografske zveze Slovenije, je tudi urednica fotografije pri slovenski izdaji revije Digitalna kamera. Čez leta je prejela več mednarodnih fotografskih nagrad, med drugim je zmagala na natečajih Emirates Photo Competition in Exposure Awards 2022. Pogosto tudi sama deluje kot članica žirije v domačih in mednarodnih projektih.

V spletni galeriji so na ogled dela zmagovalcev, ki bodo v živo predstavljene med 16. in 19. marcem v Birminghamu v Združenem kraljestvu. Razstavljene bodo tudi na velikem fotografskem festivalu Xposure v Združenih arabskih emiratih.

Po novem tudi članica Angleškega kraljevega združenja fotografov
Fotografinja, ki deluje pod umetniškim imenom AndreJa Ravnak, je kot prejemnica naziva popotniške fotografinje leta 2023 postala tudi članica Angleškega kraljevega združenja fotografov (Royal Photographic Society). S tem se je slovenska fotografija drugo leto zapored uvrstila v sam vrh natečaja, saj je leto poprej na njem po več letih sodelovanja zmagal Matjaž Krivic.

Prijavljenih več kot 20.000 fotografij
Na natečaju so tokrat z več kot 20.000 fotografij sodelovali profesionalni in ljubiteljski fotografi iz več kot 150 držav. Njihova dela segajo od lirično lepih podob evropskih kmetijskih pokrajin do zračnih posnetkov slonov, ki iščejo hrano na smetiščih, od nenavadnih portretov šamanov, ki izvajajo obrede na zamrznjenem sibirskem jezeru, do navdihujočega portfelja o športnikih, ki še zmeraj tekmujejo – čeprav so že dopolnili 80 ali 90 let.

Andreja Ravnak zmagala na največjem natečaju popotniške fotografije