Ana Skobe, Času izvzet. Foto: Ane Skobe
Ana Skobe, Času izvzet. Foto: Ane Skobe

Nacionalni in regionalni program nagrad je del mednarodnega fotografskega natečaja Sony World Photography Awards pri Svetovni fotografski organizaciji. Namenjen je podpori lokalnim fotografskim skupnostim po svetu. Arhitekturna fotografinja Ana Skobe je s posnetkom Času izvzet žirijo najbolj prepričala v regiji Hrvaška, Slovenija, Srbija, Črna gora, Kosovo ter Bosna in Hercegovina.

Njena fotografija predstavlja mogočen svetilnik v mehki večerni svetlobi. "Svetilnik se dviga v jasno nebo, njegova izčiščena oblika pa nas presune v kontrastu z obalno pokrajino. Na njegovem vznožju je figura – razmišljujoča oseba, ki zre v prostranstvo oceana pred seboj. Sopostavitev samotne silhuete z neskončnim obzorjem ustvari trenutek refleksije, brezčasja in povezave s prostranostjo oceana," so podeljevalci nagrade zapisali o nagrajeni fotografiji. Fotografinja je ob tem dejala, da je počaščena, da so njeno delo prepoznali med toliko nadarjenimi fotografi z vsega sveta.

Delo zmagovalcev bo predstavljeno na razstavi, ki bo med 19. aprilom in 6. majem na ogled v Somerset House v Londonu, in v knjigi natečaja.

Letos so na nacionalnem in regionalnem programu sodelovali fotografi iz 54 držav. V ožji izbor regije držav Slovenije, Hrvaške, Srbije, Črne gore, Bosne in Hercegovine ter Kosova so se poleg zmagovalke Ane Skobe uvrstili še Danilo Kreso (BiH), Robert Marić (Hrvaška), Suer Celina (Kosovo), Ivana Todorović (Črna gora) in Tijana Morača (Srbija).

Na tekmovanje je sicer prispelo več kot 395.000 fotografij iz več kot 220 držav. Zmagovalce ostalih kategorij bodo razglasili 18. aprila in bodo prav tako vključeni na razstavi v Londonu.