Prave gledališke mojstre najdemo največkrat daleč od gledaliških odrov, saj jih gledališče, ki kot kopirni stroj reproducira ustaljene vzorce in klišeje, ne zanima kaj dosti, razmišlja poljski režiser Krzysztof Warlikowski. Foto: MMC RTV SLO / Miloš Ojdanić
Prave gledališke mojstre najdemo največkrat daleč od gledaliških odrov, saj jih gledališče, ki kot kopirni stroj reproducira ustaljene vzorce in klišeje, ne zanima kaj dosti, razmišlja poljski režiser Krzysztof Warlikowski. Foto: MMC RTV SLO / Miloš Ojdanić
Zakaj se v umetnosti ne vidi in prepozna priložnosti, izvozne tržne niše, najboljše promocije države, se v slovenski poslanici sprašuje Nataša Matjašec Rošker. Foto: SNG Drama Maribor
Balbina Battelino Baranovič
Veliki bršljanov venec ZDUS-a za življenjsko delo prejme Balbina Battelino Baranovič (na fotografiji), odličje Marije Vere za življenjsko delo pa Olga Grad. Priznanja društva za dosežke na področju gledališča v minulem letu bodo podelili Nedi Rusjan Bric, Niki Rozman in Vladimirju Vlaškaliću. Foto: Primož Jesenko

Slovenski gledališčniki se bodo praznovanju pridružili z branjem mednarodne in slovenske poslanice pred predstavami. Na Tednu slovenske drame v Kranju bodo podelili nagrade Združenja dramskih umetnikov Slovenije (ZDUS).

Festival slovenske dramatike se bo prav s podelitvijo omenjenih priznanj začel drevi ob 20.00 v Prešernovem gledališču Kranj in bo do 7. aprila ponudil osem predstav v tekmovalnem, tri v spremljevalnem in pet v mednarodnem programu, delavnice dramskega pisanja ter druge dogodke.

TSD se tudi letos začenja na svetovni dan gledališča. V tekmovalni in spremljevalni program je selektor Gregor Butala uvrstil predstave različnih žanrov in pristopov. Vse predstave se bodo potegovale za nagrado občinstva, samo tekmovalne pa tudi za Šeligovo nagrado. Ob koncu festivala bo podeljena še Grumova nagrada za najboljše novo dramsko besedilo, nagrada za mladega dramatika in Grün-Filipičevo priznanje za izjemne dosežke v slovenski dramaturgiji.

V tekmovalnem delu se bodo zvrstile predstave Postani obcestna svetilka (Andrej Jus in SNG Nova Gorica), 1981 (Nina Rajić Kranjac in Gledališka skupina mladih AGRFT ter Gledališče Glej), Kralj na Betajnovi (Eduard Miler in SNG Drama Ljubljana ter Drama SNG Maribor), Angel pozabe (Igor Pison in SNG Drama Ljubljana), Marie Curie - Hysterie (Tina Vrbnjak in KUD SNG ter SNG Drama Ljubljana), Mrtvec pride po ljubico (Jernej Lorenci in Prešernovo gledališče Kranj ter Mestno gledališče Ptuj), Hotel morda opica (Miha Nemec in Mestno gledališče Ptuj ter SNG Drama Ljubljana) in Zlata čeveljčka (Anja Suša in Mestno gledališče Ljubljansko).

V spremljevalni program je Butala uvrstil predstavo ABCDE_F Zavoda Cona, Plesnega teatra Ljubljana in Mesta žensk v režiji Saše Rakef in Jasmine Založnik, predstavo Simone Semenič Drugič v produkciji KD Integrali in Mesta žensk ter Gotska okna Daneta Zajca v režiji Barbare Pie Jenič in produkciji Senzoriuma ter Mestnega gledališča ljubljanskega.

Iz Indije prihajata uprizoritvi Flisarjevih besedil Vzemi me v roke in Komedija o koncu sveta. To so uprizorili tudi v Gradcu v Avstriji. Z Žrelom Žanine Mirčevske se bo predstavilo makedonsko, z dramo Vladimir Matjaža Zupančiča pa izraelsko gledališče.

Umetnost v času finančnih sankcij
Mednarodno poslanico ob svetovnem dnevu gledališča je letos prispeval poljski režiser Krzysztof Warlikowski. V njej je med drugim zapisal, da prave gledališke mojstre najdemo največkrat daleč od gledaliških odrov, saj jih gledališče, ki kot kopirni stroj reproducira ustaljene vzorce in klišeje, ne zanima kaj dosti. Raje raziskujejo izvorni utrip in življenjske tokove, ki se izogibajo gledališkim dvoranam in množicam, pripravljenim zgolj kopirati ta ali oni svet. Gledališče po njegovih besedah mora obstajati, da pogleda v notranjost, tja, kamor je prepovedano.

Slovensko poslanico je prispevala dramska igralka Nataša Matjašec Rošker. V njej med drugim zastavi vprašanje, zakaj se v umetnosti ne vidi in prepozna priložnosti, izvozne tržne niše, najboljše promocije države, namesto da se "vsakokratna elita slovenskih birokratov zaganja in mesari predvsem po umetnosti in umetnikih s finančnimi sankcijami, varčevalnimi ukrepi".