Monodrama Franz v Mestnem gledališču Ptuj
V naslovni vlogi nastopa Borut Veselko, sicer član igralskega ansambla Prešernovega gledališča Kranj. Foto: Mestno gledališče Ptuj
V naslovni vlogi nastopa Borut Veselko, sicer član igralskega ansambla Prešernovega gledališča Kranj. Foto: Mestno gledališče Ptuj

Raje smrt kot konformizem in poslušnost
To je že tretja letošnja premiera v Mestnem gledališču Ptuj in po Pohorskem bataljonu še druga, ki je povezana z vojno tematiko. Dramsko besedilo Tomislava Zajca (1972) temelji na resničnem dogodku iz obdobja nacizma, ko se je leta 1943 zgodilo nekaj popolnoma nepredstavljivega za tisti čas.

Preprost avstrijski kmet Franz Jägerstätter, tudi mož in oče treh otrok, si je drznil upreti Hitlerju, ko se je odrekel poslušnosti in zavrnil sodelovanje v eni največjih vojnih morij. Kot načelni mož je postavil etična vprašanja nad vse in se raje odločil za smrt kot za konformizem in poslušnost nacizmu ter tako postal tako rekoč neopevani junak druge svetovne vojne.

Simbol upora proti nacističnemu stroju
Svoj ne nacizmu je tako 9. avgusta 1943 plačal z življenjem, spomin nanj pa je skozi leta zbledel. Šele v zadnjem času se je, potem ko je bil razglašen za mučenca, obudilo zanimanje zanj. Zasluge za to imata tudi dramsko delo Jägerstätter (2013) avstrijskega dramatika in igralca Felixa Mittererja ter biografski film Skrito življenje (2019) Terrencea Malicka.

Spotikavec v spomin na Franza Jägerstätterja (20. maj 1907–9. avgust 1943). Foto: Wikipedia
Spotikavec v spomin na Franza Jägerstätterja (20. maj 1907–9. avgust 1943). Foto: Wikipedia

Zajec se v dramskem besedilu iz leta 2022 dotika vznemirljive teme ugovora vesti. Avtor tako "v svoji monodrami postopoma in skozi oči opazovalca razkriva življenjsko pot in usodno odločitev Franza za vztrajanje pri etičnem načelu 'Ne ubijaj', namesto slepe poslušnosti Hitlerju," je o delu zapisal Srpčič, direktor ptujske gledališke hiše, ki tokrat podpisuje tudi dramaturgijo in scenografijo.

Ocena monodrame Franz Tomislava Zajca v MG Ptuj, piše Aleksandra Saška Gruden

Ali je ta vojna pravična ali nepravična?
Srpčič je kot primer navedel Franzeve besede v predstavi: "Recimo, a ni pravzaprav smešno, ko se ne moreš odločiti, ali je ta vojna, ki smo jo začeli, pravična ali nepravična? Ampak, ali se kdaj vprašate, če smo mi, nemški narod, tako rekoč misijonarji v tujih deželah, kakšni so torej ti misijonarji, ki odhajajo v neznano z brzostrelkami in tanki, da bi spregovorili o resnici?"

Avtor glasbe je Branko Rožman, avtor videa Mito Gegič, svetovalec za gib je Gregor Luštek, kostumografka pa Gordana Bobojević.

Direktor ptujskega gledališča Peter Srpčič je pred sezono 2023/2024 napovedal, da bo ta nekoliko resnejša od preteklih, rdeča nit repertoarja pa je tokrat vojna.
Direktor ptujskega gledališča Peter Srpčič je pred sezono 2023/2024 napovedal, da bo ta nekoliko resnejša od preteklih, rdeča nit repertoarja pa je tokrat vojna. "Vem, da je to nekako mračnjaško, a če pogledamo svet okoli sebe, se na eni strani te vojne dejansko dogajajo, po drugi strani pa je vojna naenkrat postala beseda, ki jo ljudje, tudi pri nas, kar preveč na lahko uporabljajo," je dejal Srpčič o repertoarju te gledališke hiše, ki deluje brez svojega igralskega ansambla. Foto: Televizija Slovenija/zajem zaslona