Lani je nagrado prejel Alojz Rebula za delo Nokturno za Primorsko. Foto: RTV SLO
Lani je nagrado prejel Alojz Rebula za delo Nokturno za Primorsko. Foto: RTV SLO

Žirijo za Delovo nagrado za najboljši roman leta kresnik sestavljajo predsednik dr. Matevž Kos, dr. Vanesa Matajc, Jaroslav Skrušny, Lucija Stepančič in Matej Bogataj, ki presoja v imenu časopisa Delo. Skupaj so izbrali deset del, ki jih bodo v naslednjem mesecu še enkrat natančneje "predihali", nato pa 23. maja izbor zožali na peterico. Slovesna podelitev nagrade pet tisoč evrov bo 23. junija na zdaj že tradicionalnem podelitvenem večeru na ljubljanskem Rožniku.

Kaj se je letos splačalo brati?
V deseterico finalistov so se uvrstili Zmagoslavje podgan Milana Dekleve (Cankarjeva založba), Jelovškove ženske Marka Hudnika (Cankarjeva založba), Prihodnost, ki je ni bilo Vladimirja Kavčiča (Študentska založba), Potovanje k Leonardi Janka Lorencija (Modrijan), Ljubezni Sinjebradca Vinka Möderndorferja (DZS), Temna snov ali zapiski o neki nespečnosti Iztoka Osojnika (Študentska založba Litera), Zvonovi Nilandije Alojza Rebule (Celjska Mohorjeva družba), Tito, amor mijo Marka Sosiča (Študentska založba Litera), Sanja in samostan Roberta Titana Felixa (Študentska založba Litera)
in Hudo brezno Dima Zupana (Študentska zaloba Litera).

Lanski zmagovalec je spet nominiran
Lani je strokovno žirijo prepričal Alojz Rebula z romanom Nokturno za Primorsko, ki so ga kritiki označili za pretresljivo izrisano fresko o apokaliptičnem času primorske zgodovine ter iskanju večnosti in avtentičnosti, vere in slovenstva. V ožjem izboru so bila še dela Evalda Flisarja (Čaj s kraljico), Željka Kozinca (Visoki tujec), Sebastijana Preglja (Leta milosti) in Janija Virka (Aritmija).