Foto: Slovenska filharmonija/Janez Kotar
Foto: Slovenska filharmonija/Janez Kotar

Orkester Slovenske filharmonije bo nocoj v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma nastopil na tradicionalnem novoletnem koncertu, ki so ga tokrat naslovili Glasbeni dragulji: Smetana, Dvoržak, Ipavec. Po navedbah organizatorjev bodo na sporedu "zasanjane melodije iz čeških gajev, ognjeviti ritmi ruske glasbe in vedre pesmi iz naše lepe dežele". Orkestru bo dirigiral Philipp von Steinaecker, solisti pa bodo sopranistka Nika Gorič ter Miran Kolbl na violini in Gregor Marinko na violončelu.

Koncert se bo ob 18.00 začel v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.

Dirigent Philipp von Steinaecker. Foto: Slovenska filharmonija/Annemone Taake
Dirigent Philipp von Steinaecker. Foto: Slovenska filharmonija/Annemone Taake

Program koncerta z "igro nežnosti in veselja"
Koncert bo uvedel Karneval – Dvoržakova koncertna uvertura, ki ji bo sledil muzikalno igriv samospev Pomladni veter Benjamina Ipavca v priredbi Aljoše Tavčarja za sopran in orkester. Po delih Bedricha Smetane in Antonina Dvoržaka in Mihaila Ivanoviča Glinke bo prvi del koncerta sklenila skladba Bela krajina Marjana Kozine, ki s svojo živostjo in optimizmom predstavlja eno najpogosteje izvajanih slovenskih simfoničnih del, so spomnili organizatorji.

Kot so poudarili, bo na koncertu poleg odlomkov iz priljubljenih oper, kot so Prodana nevesta (Smetana), Ruslan in Ljudmila (Glinka), Rusalka (Dvoržak) in Sneguljčica (Nikolaj Rimski-Korsakov) v čarobnosti dogodka novoletnega dne povedla tudi baletna suita Ognjeni ptič Igorja Stravinskega.

Dirigent Glasbenih draguljev Steinaecker že več let nastopa z Orkestrom Slovenske filharmonije
Maestro Philipp von Steinaecker je znan kot strokovnjak za baročni repertoar in historično informirane izvajalske prakse, obenem pa se posveča tudi nemški romantiki in repertoarju druge dunajske šole. Njegov glasbeni razvoj sta pomembno zaznamovala sir John Eliot Gardiner, s katerim je sodeloval pri Orchestre Revolutionaire et Romantique, in Claudio Abbado, s katerim je sodeloval kot violončelist in eden od ustanovnih članov Mahlerjevega komornega orkestra, pozneje pa kot asistent dirigenta in gostujoči dirigent Abbadovega Orkestra Mozart.