Dvajset izbranih izvajalcev se bo najprej predstavilo na majskih predizborih v Krškem in Murski Soboti, deset finalistov pa na končni oktobrski prireditvi v Rogaški Slatini.

Večera predizborov Festivala slovenskega šansona bosta povezovala voditelja Igor Velše in Višnja Fičor. Foto: Matic Kremžar
Večera predizborov Festivala slovenskega šansona bosta povezovala voditelja Igor Velše in Višnja Fičor. Foto: Matic Kremžar

Radio Slovenija želi s festivalom spodbuditi nastanek novih kakovostnih skladb in pesmi v slovenskem jeziku. Začel se je z razpisom, na katerega se je prijavilo skoraj 70 izvajalcev, strokovna žirija pa je izbrala 20 polfinalistov. Deset se jih bo najprej 6. maja predstavilo v Kulturnem domu Krško in drugih deset v Gledališču Park v Murski Soboti 14. maja.

Obe prireditvi bodo neposredno radijsko in spletno prenašali. Strokovna komisija bo na vsakem predizboru izbrala pet šansonov. Polfinalno skupaj izbranih deset bodo izvajalci studijsko posneli in z njimi nastopili na sklepni prireditvi Festivala slovenskega šansona 2023 28. oktobra v Rogaški Slatini.

Foto: Prvi
Foto: Prvi

Radio Slovenija bo na sklepni slovesnosti podelil pet nagrad za najboljše besedilo, nagrado za najboljšo uglasbitev, nagrado za najobetavnejšega izvajalca oziroma avtorja, veliko nagrado Slovenski šanson 2023 za najboljši šanson v celoti in še nagrado občinstva. Prireditev bodo televizijsko neposredno prenašali.

Kdo se bo predstavil?
V prvem predizbornem večeru v Krškem bodo nastopili Tomaž Hostnik, Glas 'n bas, Rade Kvartet, Zajtrk, Smaal Tokk, Patricija Škof, Dimme in Pedenjpedi, Cafe Noisette, Miha Rebernik, Klemen Smolej in Miha Koren ter Ana Maria Mitić. Na drugem predizboru v Murski Soboti se bodo predstavili Anja Strajnar, Prašnati, Veronika Kržičnik, Gašper Lovrec in Žan Plohl, Mihael Lajnar in Matevž Goršič, Violoncelli Itineranti, Andrej Tomšič, Anja Hrastovšek, Primož Vidovič, Ana Mezgec in Nakana ter Jure Ivanušič in Nordunk.

Foto: Špela Šivic
Foto: Špela Šivic

Spodbujanje kakovostne glasbene ustvarjalnosti
Za organizacijo festivala skrbi glasbeno uredništvo Prvega programa Radia Slovenija z urednico Simono Moličnik. Kot pravi, gre pri šansonu za medsebojni preplet besedila in glasbe. Poslanstvo Radia Slovenija pa je med drugim tudi v spodbujanju kakovostne glasbene ustvarjalnosti. Meni, da je glasbeno ustvarjanje na področju šansona zadnja leta "malce zamrlo". Ob tem pa je izrazila veselje nad tem, da se je s festivalom šansona odprla nova možnost za spodbudo tovrstnega glasbenega ustvarjanja.