Maria Callas (1923–1977). Foto: AP
Maria Callas (1923–1977). Foto: AP

Muzej so v stavbi iz 20. let preteklega stoletja, ki stoji v bližini osrednjega atenskega trga Sintagma, snovali skoraj četrt stoletja. Za 1,5 milijona evrov vredno spremembo nekdanjega hotela v muzej so potrebovali več kot desetletje. Zbiranje muzejskih predmetov pa se je začelo že pred 24 leti, ko je mesto Atene na dražbi v Parizu pridobilo nekaj predmetov, ki so bili nekdaj v lasti Marie Callas, navaja Associated Press (AP).

Partiture in dioptrijska očala operne dive. Foto: AP
Partiture in dioptrijska očala operne dive. Foto: AP

Med predmeti, ki so na ogled, so med drugim njeni šolski zvezki, knjige in notni zapisi ter obleke, ki jih je nosila med nastopi. Med vrhunce zbirke spadajo njen osebni album fotografij, njeno ogledalo iz zakulisja in očala z dioptrijo, s katerimi se skoraj nikoli ni kazala v javnosti. Nekaj predmetov so atenskemu muzeju podarili milanska Scala, newyorška Metropolitanska opera, gledališče La Fenice v Benetkah in veronska Arena, v kateri je sopranistka leta 1947 debitirala v Italiji.

Na ogled so tudi škatlice vžigalic z monogrami, ki so ji jih podarili letalski prevozniki in hoteli na njeni zadnji svetovni turneji med letoma 1973 in 1974. Obiskovalci si lahko ogledajo tudi jedilnik z beneške zabave leta 1957, ki je bila usodna za sopranistkino nadaljnje življenje, saj je na njej spoznala grškega ladjarskega tajkuna in magnata Aristotela Onasisa (1906–1975).

Maria Callas se je ponašala z izjemno glasbeno nadarjenostjo in obsežnim repertoarjem, zaradi česar je bila znana kot La Divina (Božanska). "Velika diva Maria Callas se vrača domov. Zelo smo ponosni na ta prvi muzej, ki združuje tehnologijo in izkustvo v živo," je ob odprtju muzeja naznanil župan Aten Kostas Bakojanis. "To je muzej za vse čute," je dodal Konstantinos Dedes, eden od nadzornikov projekta.

"Muzej za vse čute." Foto: Reuters

Maria Callas se je kot Sophia Cecilia Anna Maria Kalogeropulos rodila v New Yorku 2. decembra 1923 staršema, ki sta bila grška emigranta, oče pa si je priimek pozneje spremenil v Callas. Po ločitvi staršev se je z materjo preselila v Grčijo, kjer je med letoma 1937 do 1945 živela v Atenah. Po obiskovanju tečajev petja na tamkajšnjem državnem konservatoriju je leta 1941 profesionalno debitirala v atenski Kraljevi operi.

Velik udarec v zasebnem življenju je doživela, ko se je Onasis kljub njunemu večletnemu razmerju leta 1968 odločil za poroko z Jackie Kennedy, vdovo ameriškega predsednika Johna F. Kennedyja. Operna diva se je upokojila po nastopu na odru v Saporu na Japonskem leta 1974. Umrla je v Parizu tri leta pozneje za posledicami zaradi srčne kapi, dve leti potem pa so njen pepel raztrosili v Egejsko morje.

V Atenah je zaživel muzej Marie Callas