Umetniški vodja festivala je skladatelj Pavle Mihelčič. Foto: BoBo
Umetniški vodja festivala je skladatelj Pavle Mihelčič. Foto: BoBo

Festival Unicum, ki ga organizira Društvo slovenskih skladateljev, izhaja z mednarodnega festivala sodobne klasične glasbe Musica Danubiana, osredotočenim na glasbo podonavskih držav. S tem imenom so ga prvič pripravili leta 2004, letos pa so zanj izvedli mednarodni razpis za skladbe, ki so ga objavili tudi prek evropskega skladateljskega združenja ECSA in Mednarodnega združenja za sodobno glasbo (ISCM). Pri tem ni bil pogoj, da so dela nova, temveč da so nastala v zadnjih petih letih.

Na razpis so prejeli približno 50 kompozicij, izmed katerih je žirija izbrala nekaj tujih in nekaj domačih skladb zlasti za pihalne instrumente, ki jih bodo na štirih festivalskih koncertih do konca oktobra izvedli ansambli Akademije za glasbo. Na nocojšnjem prvem koncertnem večeru pa bo zazvenel Mihelčičev glasbeni projekt Vrtinci za 12 ansambelskih in solistično flavto ter harfo.

V njem je skladatelj uporabil različne vrste flavt, od pikola do basovske flavte, ki so razporejene v krogu okrog občinstva v obliki ure in si podajajo glasbeno tematiko. "S temi instrumenti potujemo po svetu in opozarjamo, da je svet ranljiv," je o svojem delu dejal Mihelčič, sicer tudi umetniški vodja festivala.

Kompozicijo, ki je bila prvič izvedena leta 2019 v okviru Festivala Ljubljana, bodo interpretirale študentke in diplomantke akademije, flavtist Matej Zupan in harfistka Urška Križnik Zupan. Dirigent je Simon Krečič, sodelovala bo še dramska igralka Nataša Barbara Gračner.