Trpčeski bo v Ljubljani nastopil ob spremljavi Orkestra Slovenske filharmonije pod taktirko dirigenta Vasilija Petrenka.

Leta 2009, pri tridesetih letih, je Simon Trpčeski v domovini prejel častni red predsednika republike. Foto: Festival Ljubljana
Leta 2009, pri tridesetih letih, je Simon Trpčeski v domovini prejel častni red predsednika republike. Foto: Festival Ljubljana

Simon Trpčeski je pianist, ki ga kritiki cenijo zaradi virtuoznosti, globoko ekspresivnega pristopa in karizmatične odrske prezence. Sodeloval je z več kot 100 svetovnimi orkestri in številnimi priznanimi dirigenti, dolgoletno pa sodeluje predvsem s Kraljevim filharmoničnim orkestrom iz Liverpoola in Petrenkom. Zavzema se za krepitev kulturne podobe svoje rodne Makedonije, so zapisali organizatorji Ljubljana Festivala.

Tudi na nocojšnjem koncertu bo zaigral pod vodstvom Petrenka, ki je med drugim tudi glasbeni direktor londonske Kraljeve filharmonije, vodja Državnega akademskega simfoničnega orkestra Ruske federacije in glavni dirigent Evropskega mladinskega orkestra. Za svoje delo je bil večkrat nagrajen, med drugim je prejel nagrado brit classical za moškega izvajalca leta 2007.

Pod njegovo taktirko bo Orkester SF nocoj izvedel Rahmaninov priljubljeni Koncert za klavir in orkester št. 2, ki izstopa zaradi kontrastnih liričnih tem. Program bo sklenila Šostakovičeva Simfonija št. 10, katere drugi stavek predstavlja glasbeni portret skladateljevega ustrahovalca Stalina, še piše v opisu koncerta na spletni strani Ljubljana Festivala.