Praznovanje je Beograjska filharmonija začela v torek s koncertom v dvorani Kolarac, orkestru pa je dirigiral Lajovic.

Uroš Lajovic je beograjske filharmonike vodil med letoma 2001 in 2005. Foto: Slovenicum Glasba
Uroš Lajovic je beograjske filharmonike vodil med letoma 2001 in 2005. Foto: Slovenicum Glasba

Gost presenečenja je bil Ansambel Janoska z Dunaja, ki je znan po žanrskih preobrazbah in glasbenih akrobacijah. Skupaj z orkestrom so izvedli program, ki je segal od Šostakoviča, Beethovna, Mozarta pa vse do priredb skupine The Beatles in skladbe Grlica, ki jo je napisal soustanovitelj in prvi direktor Beograjske filharmonije Stevan Hristić.

Beograjskim filharmonikom je za rojstni dan čestital tudi Zubin Mehta.  Foto: EPA
Beograjskim filharmonikom je za rojstni dan čestital tudi Zubin Mehta. Foto: EPA

S programom so počastili spomin na nekdanje direktorje, umetniške vodje in šefe dirigente – od Stevana Hristića do Ivana Tasovca. Lajovcu, ki ga je ob nastopu direktorske funkcije v Beograjsko filharmonijo povabil Tasovac, so za njegove zasluge ter kot velikemu prijatelju beograjskih filharmonikov podelili naziv častnega dirigenta. Lajovic je beograjske filharmonike vodil med letoma 2001 in 2005.

Ob jubileju so filharmonikom prek predvajanih sporočil čestitale tudi nekatere vidne osebnosti, med drugim Zubin Mehta, šef dirigent Gabrijel Felc, gostujoči šef dirigent Daniel Raiskin, Dan Tan, hollywoodska igralka Stana Katic in pianist Fazil Say.

Praznovanje stoletnice se bo 20. junija nadaljevalo z gala koncertom pod taktirko Zubina Mehte.

Lajovic je tudi dirigiral na otvoritvenemu koncertu praznovanja stoletnice ustanovitve Beograjske filharmonije. Foto: Slovenicum Glasba
Lajovic je tudi dirigiral na otvoritvenemu koncertu praznovanja stoletnice ustanovitve Beograjske filharmonije. Foto: Slovenicum Glasba

Leta 1944 rojeni Uroš Lajovic je dirigiranje študiral v Ljubljani, Salzburgu in na Dunaju. Med letoma 1972 in 1991 je bil najprej asistent, nato stalni dirigent Slovenske filharmonije, kjer je bil šef dirigent še med letoma 2015 in 2017. Bil je tudi vodja Komornega orkestra RTV Ljubljana. Dirigiranje je med drugim poučeval na Visoki šoli za glasbeno in scensko umetnost na Dunaju.

Bil je šef dirigent orkestra Zagrebških simfonikov in glavni dirigent Beograjske filharmonije, od leta 2015 je stalni gostujoči dirigent v Sofijski in Šendženski filharmoniji. Dirigiral več kot 70 orkestrom po vsem svetu. Za svoje delo je bil večkrat nagrajen, med drugim z nagrado na dirigentskem tekmovanju Guida Cantellija v Milanu, nagrado Visoke šole za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju, nagrado zlata ptica ter nagrado Prešernovega sklada.