Foto: APZ Tone Tomšič UL
Foto: APZ Tone Tomšič UL

Eno leto je bil tudi vodja Kraljevega moškega pevskega zbora v Belgiji. Umrl je v nedeljo, star 78 let, so sporočili iz družinskega kroga.

Fürst je diplomiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani iz dirigiranja in klavirja, študij pa je nadaljeval v Berlinu in Weimarju. Po izpopolnjevanju v Nemčiji se je posvetil predvsem zborovskemu dirigiranju.

V nedeljo posebna arhivska oddaja na TV SLO 2

V nedeljo, 16. julija, ob 22.35 bo na TV SLO 2 na ogled arhivska oddaja Vokalna skupina Canticum, Akademski pevski zbor Maribor in Jože Fürst. Vabljeni k ogledu!

Poleg omenjenih zborov je vodil tudi pevsko skupino Akord 84, Ženski pevski zbor Concinite, mladinsko vokalno skupino GCEW in vokalno skupino Canticum. Na njegovo pobudo je več slovenskih skladateljev napisalo nova dela, med njimi Lojze Lebič, Uroš Krek, Pavel Šivic, Pavel Mihelčič, Vinko Globokar, zlasti pa Jakob Jež.

Z zbori je koncertiral doma in v tujini ter na tekmovanjih posegal po najvišjih priznanjih. Bil je tudi pogost član žirij na zborovskih tekmovanjih ter profesor za zborovsko dirigiranje na oddelku za glasbo Pedagoške fakultete Univerze v Mariboru.

Za svoje delo je prejel več priznanj, med drugim najvišje zborovsko priznanje – Gallusovo plaketo Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti. Poleg tega pa tudi zlato plaketo Univerze v Mariboru in Župančičevo nagrado mesta Ljubljana.

Poleg standardnega repertoarja je na koncertih doma in v tujini rad predstavljal sodobno glasbo, je poročal Radio Slovenija.