Wayne Shorter je dolgoletno kariero okronal z 12 grammyji, med njimi tudi za življenjsko delo. Zadnji kipec je prejel prejšnji mesec.

Wayne Shorter (1933–2023). Foto: EPA
Wayne Shorter (1933–2023). Foto: EPA

Rodil se je leta 1933 v Newarku v New Jerseyju. Po zmagi na umetniškem natečaju je obiskoval srednjo umetniško šolo v domačem kraju, prvo javno ustanovo te vrste v ZDA, nato pa je diplomiral iz glasbene vzgoje na Univerzi v New Yorku.

Eden zadnjih živečih džezovskih velikanov je pripomogel k razcvetu džeza kot glasbenega žanra. Uveljavil se je v 50. letih najprej kot skladatelj pri zasedbi Art Blakey's Jazz Messengers. V 60. letih 20. stoletja se je pridružil Milesu Davisu, njegovemu drugemu velikemu kvintetu (Second Great Quintet), v katerem so igrali še pianist Herbie Hancock, basist Ron Carter in bobnar Tony Williams.

Carlos Santana, Herbie Hancock in Wayne Shorter julija leta 2006, ko so se s serijo koncertov predstavljali na Japonskem. Foto: EPA
Carlos Santana, Herbie Hancock in Wayne Shorter julija leta 2006, ko so se s serijo koncertov predstavljali na Japonskem. Foto: EPA

Zatem je Shorter pomagal ustanoviti skupino Weather Report, ki se je lotevala svobodne džezovske improvizacije z avantgardnimi in elektronskimi prvinami. Zasedbi pripisujejo zasluge za zagon žarna jazz fusion. Med skupno 14 studijskimi albumi, ki so jih izdali, je Heavy Weather dosegel več kot milijon prodanih izvodov.

Shorter je ustvaril več kot 200 skladb, veliko jih je izhajalo iz džezovskih standardov. Njegove kompozicije so vključene tako na posnetkih Davisovega kvinteta kot na samostojnih albumih glasbenikov iz te zasedbe, pa tudi na posnetkih kvarteta Johna Coltrana ter trobentačev Leeja Morgana in Freddieja Hubbarda.

Kot virtuoz na sopranskem in tenorskem saksofonu je med drugim sodeloval tudi s kitaristom Carlosom Santano in s pevko Joni Mitchell.

Leta 2018 je zaradi slabega zdravja opustil nastopanje, kljub temu pa še naprej ustvarjal. Leta 2021 je premierno predstavil opero Ifigenija, ki jo je ustvaril z Esperanzo Spaulding.

Zadnjega od 12 grammyjev, med katerimi mu je Ameriška diskografska akademija leta 2014 podelila tudi kipec za življenjsko delo, je prejel prejšnji mesec za najboljši improvizirani džezovski solo za Endangered Species skupaj z Leom Genovesejem.

Wayne Shorter na North Sea Jazz Festival v Haagu julija leta 2002. Foto: EPA
Wayne Shorter na North Sea Jazz Festival v Haagu julija leta 2002. Foto: EPA

Leta 1988 ga je v ljubljanski Hali Tivoli lahko slišalo tudi slovensko občinstvo, prav tako leta 2002, ko je nastopil na ljubljanskem džezovskem festivalu.