Foto: EPA
Foto: EPA

Umrl je v sredo na svojem domu v Los Angelesu. Star je bil 94 let.

Njegovi hiti, med njimi I Say a Little Prayer, Walk On By in Do You Know the Way to San Jose, so v 60. in 70. letih prejšnjega stoletja kraljevali na vrhu glasbenih lestvic, poročajo tuje tiskovne agencije. "Glasba omehča srce, povzroči, da nekaj začutiš, če je dobra, prinese čustva, ki jih morda prej nisi občutil," je leta 2018 povedal za AP.

Delal je z zvezdniki, kot so Dionne Warwick, Aretha Franklin, Dusty Springfield in Tom Jones. Znan je bil po romantičnih in melanholičnih baladah, v katerih je združeval džez in pop, skladbe pa so vrhove glasbenih lestvic zasedale na obeh straneh Atlantika.

S polnim imenom Burt Freeman Bacharach se je rodil 12. maja 1928 v Kansas Cityju, v Misuriju. Njegov oče, Bert Bacharach, je bil kolumnist in novinar za moško modo, mama Irma pa je bila amaterska pevka in pianistka, ki ga je spodbudila k študiju glasbe. Učil se je violončelo, bobne in klavir.

Še mladoleten se je vtihotapljal v manhatnske džezovske klube in postal navdušen nad modernimi kompozicijami. Po končani srednji šoli Forest Hills je študiral glasbo na več šolah, vključno z univerzo McGill v Montrealu in glasbeno šolo Mannes v New Yorku.

Foto: EPA
Foto: EPA

Leta 1958 je postal glasbeni menedžer nemške igralke in pevke Marlene Dietrich in preživel dve leti z njo na turneji po ZDA in Evropi. Med drugimi izvajalci, ki jih je spremljal v petdesetih letih, so bili Ames Brothers, Polly Bergen, Georgia Gibbs, Joel Grey, Steve Lawrence in tudi pevka Paula Stewart, ki je leta 1953 postala njegova prva žena. Zatem se je poročil še trikrat, z igralko Angie Dickinson, tekstopisko Carole Bayer Sager in Jane Hansen. Imel je štiri otroke.

Leta 1957 je srečal tekstopisca Hala Davida, s katerim sta ustvarila eno najuspešnejših partnerstev v glasbeni industriji. Leta 1970 sta za glasbo za film Butch Cassidy in Sundance Kid in za pesem Raindrops Keep Fallin' on My Head dobila oskarja. Še enega oskarja je dobil leta 1982. Znane skladbe dua Bacharach-David so denimo še The Look of Love, This Guy's in Love With You ter (They Long to Be) Close to You.

V filmu Austin Powers: International Man of Mystery iz leta 1997 je izvedel svojo pesem iz leta 1965 What the World Needs Now Is Love, in poustvaril razburkano vzdušje 60. let zgodnjih filmov o Jamesu Bondu. Nastopil je še v dveh bondijadah, poroča NYTimes.

Bacharach je bil pop skladatelj, vendar so njegove pesmi postale tudi uspešnice izvajalcev countryja (Marty Robbins), izvajalcev ritma in bluesa (Chuck Jackson), soula (Franklin, Luther Vandross) in synthpopa (Naked Eyes), pišejo pri Ameriški tiskovni agenciji.

Foto: EPA
Foto: EPA

Mlajša generacija glasbenikov je na Bacharacha gledala z velikim spoštovanjem. Skupine, kot sta Oasis in Stereolab, so njegove pesmi vključile v svoj repertoar. Kot njegovi veliki oboževalci so se javili tudi REM, Massive Attack in White Stripes.

Britanski kantavtor Elvis Costello, dolgoletni oboževalec, je z njim sodeloval pri baladi God Give Me Strength za film Grace of My Heart iz leta 1996, ki temelji na življenju Carole King. To ju je pripeljalo tudi do sodelovanja na albumu Painted From Memory (1998).

Na albumu At This Time iz leta 2005 pa je Bacharach prvič pisal besedila in glasbo s političnimi referencami ter celo izzval nekaj polemik, piše Guardian.

"Vse življenje sem pisal ljubezenske pesmi in nisem bil političen," je dejal. "Torej mora biti precej pomembno, da imam nenadoma močan občutek nelagodja zaradi stanja v svetu in tega, kar počne naša [ameriška] administracija." Leta 2006 je osvojil nagrado grammy za najboljši pop instrumentalni album. Bacharach je bil sicer skupno 21-krat nominiran za nagrado grammy, šestkrat jo je dobil. Leta 2008 je dobil tudi grammyja za življenjsko delo.

Leta 2013 je izšla njegova avtobiografija z naslovom Everyone Who Had a Heart. "Večina skladateljev sedi v sobi samih in nihče ne ve, kako izgledajo," je zapisal v njej. "Ljudje so morda slišali nekaj njihovih pesmi, vendar jih nikoli ne vidijo na odru ali televiziji." Ker je bil sam tudi izvajalec, je dodal: "Vzpostavim neposreden stik z ljudmi. Ne glede na to, ali gre samo za rokovanje ali me ustavijo na ulici in prosijo za avtogram ali pa da nekdo komentira pesem, ki sem jo napisal, ta povezava je zame res pomembna in močna."