Žirija tekmovanja je zboru podelila prvo nagrado v kategoriji ljudske pesmi, drugo nagrado v kategoriji umetnih skladb in posebno nagrado za izvedbo sodobne skladbe.

Foto: APZ Tone Tomšič
Foto: APZ Tone Tomšič

Mednarodno zborovsko tekmovanje Špital ob Dravi spada med najstarejša mednarodna tekmovanja za pevske zbore v Evropi. Na njem je poleg slovenskega sodelovalo še šest zborov iz Avstrije, Švice, Severne Makedonije, Kanarskih otokov, Tajske in ZDA.

Zbori tekmujejo v kategorijah ljudske in umetne pesmi. V prvi je slavil APZ Tone Tomšič Univerze pred zboroma Mount San Antonio College Chamber Singers iz ZDA in Camerato Lacunensis s Kanarskih otokov. V drugi je žirija kot najboljšega ocenila omenjeni ameriški zbor pred ljubljanskim APZ-jem in zborom s Kanarskih otokov.

APZ Tone Tomšič je v tej kategoriji prejel tudi posebno nagrado za najboljšo interpretacijo sodobne skladbe za izvedbo stavka Benedictus iz Tiburtinske maše Gilesa Swayna, obogatenega s koreografijo, ki jo je za zbor ustvarila nizozemska koreografinja Panda van Proosdij.

Kot so sporočili iz zbora, je žirija v utemeljitvah svojih odločitev pohvalila predvsem izjemno homogenost, čistost in rahločutni pianissimo zbora, ki je v kontrastih z eksplozijami energije in mladostnega zanosa v dvorani ustvaril magično glasbeno vzdušje. Prav tako je pohvalila smiselno zastavljene in brezhibno izvedene zborovske koreografije, ki glasbe niso ovirale, ampak ji pomagale doseči še višjo ustvarjalno raven.

Foto: APZ Tone Tomšič
Foto: APZ Tone Tomšič

APZ Tone Tomšič Univerze v Ljubljani združuje študentke in študente fakultet ljubljanske univerze. Nadaljuje tradicijo Akademskega pevskega zbora v Ljubljani, ki ga je leta 1926 kot moški sestav ustanovil France Marolt. Pevci pod vodstvom priznanih domačih zborovodij dosegajo vidne uspehe na zborovskih tekmovanjih.