Na festivalu bodo že drugo leto zapored gostili X Mobil. Foto: Sajeta
Na festivalu bodo že drugo leto zapored gostili X Mobil. Foto: Sajeta

V štirih koncertnih večerih so pripravili 20 glasbenih nastopov, na katerih bodo nastopili glasbeniki iz 11 držav.

Po besedah organizacijskega vodje festivala Janeza Lebna so v letošnjem letu, ko se organizatorji pripravljajo na četrtstoletni jubilej Sajete, v tem duhu spravili pripravili program, ki bo v petih festivalskih dneh zagotovo zadovoljil radovednost obiskovalcev Sajete, ki se podajajo v iskanje novih kreativnih svetov.

Sajeta je letos ponovno pridobila sofinanciranje ministrstva za kulturo, zato so lahko k sodelovanju na festivalu povabili tudi nekatera znana glasbena imena.

Med izstopajočimi imeni je Leban na prvo mesto postavil nemškega producenta, skladatelja in glasbenika Burnta Friedmana, ki se je v 40 letni karieri uveljavil kot eden bolj izstopajočih elektronskih umetnikov svoje domovine. Od številnih domačih nastopov je navedel Sama Kutina, ki se bo tokrat predstavil v duu s francoskim zvočnim raziskovalcem Pascalom Battusom in sodobno džezovsko zasedbo TiTiTi.

Razstava Suba Soba

Poleg glasbenega programa so tudi letos pripravili spremljevalni program, katerega največji fokus bo usmerjen v interaktivno razstavo Suba Soba, ki bo med trajanjem festivala postavljena v Galeriji SDK. Gre za razstavo, posvečeno liku in delu srbskega skladatelja, glasbenika in producenta Mitra Subotića Sube.

Z intermedijsko intervencijo bo na Sajeti sodeloval tudi kolektiv BridA.

Filmski večer so tokrat prestavili na konec festivalskega dogajanja, saj želijo na njem predstaviti filmsko produkcijo mladinske filmske šole, ki v okviru Sajete potekala že od ponedeljka.