Drugo- in tretjeuvrščena zbora tekmovanja Gallus sta prejela denarno nagrado in plaketo finalista. Slovenski komorni zbor Megaron z zborovodjo Damijanom Močnikom je prejel tudi nagrado za najboljšo slovensko zasedbo.

Zero8, zmagovalni zbor 17. mednarodnega tekmovanja Gallus, je bil ustanovljen leta 2007 kot moški zbor z raznolikim repertoarjem. Foto: JSKD/Janez Eržen
Zero8, zmagovalni zbor 17. mednarodnega tekmovanja Gallus, je bil ustanovljen leta 2007 kot moški zbor z raznolikim repertoarjem. Foto: JSKD/Janez Eržen

17. mednarodnega zborovskega tekmovanja Gallus, ki se je od petka do nedelje odvijalo v Mariboru, se je udeležilo osem pevskih zasedb iz Evrope, Azije in obeh Amerik, od tega šest mešanih in dva moška zbora, so ob tem še sporočili iz Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD). "Poleg več kot 400 udeležencev pa tekmovanje bogati tudi vsakokratno izjemno občinstvo v polni Unionski dvorani. (...) Kjer so zbori in gostje z vsega sveta, gre tudi glas o dogodku, mestu, državi, naši kulturi po vsem svetu," je poudaril direktor tekmovanja Matija Varl.

Na čelu zbora Zero8 je Rasmus Krigström. Foto: JSKD/Janez Eržen
Na čelu zbora Zero8 je Rasmus Krigström. Foto: JSKD/Janez Eržen

"Obožujemo ta prostor"
Zbor Zero8 je prejel denarno nagrado in spominsko priznanje, kot omenjeno pa se je tudi uvrstil v finale za veliko zborovsko nagrado Evrope, ki bo septembra v Varni v Bolgariji. "Akustika Unionske dvorane je izjemno dobra. Odmev ni predolg, a še vedno ravno pravšnji, objame nas kot obroč. Vsakič, ko smo stali na odru, smo rekli: Obožujemo ta prostor," je o dvorani, kjer je potekalo tekmovanje, povedal zborovodja zmagovalnega zbora Rasmus Krigström. Režiser, aranžer, skladatelj in pevec Krigström vodi zbor od leta 2015.

Zasedba Zero8 je bila sicer ustanovljena leta 2007 kot moški zbor z raznolikim repertoarjem, večina članov pa je študirala na glasbenih šolah in univerzah v Stockholmu. Od leta 2008 so na vseh nordijskih in evropskih prvenstvih v žanru barbershopa osvojili številne zlate medalje, na Mednarodnem tekmovanju v barbershopu v Salt Lake Cityju v ZDA leta 2019 pa so zasedli tretje mesto. (Mimogrede, Krigström je leta 2012 s kvartetom Ringmasters osvojil mednarodno zlato medaljo v tem žanru.) Do danes so Zero8 posneli šest studijskih albumov, med njimi klasični album Mes Tres Chers Freres, ki je prejel nagrado Contemporary A Cappella Recording Award (CARA) organizacije CASA, so o zmagovalcu zapisali na spletni strani tekmovanja Gallus.

Slovenski komorni zbor Megaron deluje pod vodstvom Damijana Močnika. Foto: JSKD/Janez Eržen
Slovenski komorni zbor Megaron deluje pod vodstvom Damijana Močnika. Foto: JSKD/Janez Eržen

Zmagovalni Godec pred peklom v izvedbi Zero8
Na festivalu so podelili še posebne nagrade in priznanja. Priznanje za najboljšo zasedbo enakih glasov je prav tako prejela zasedba Zero8, Krigström pa je prejel tudi priznanje in denarno nagrado za najboljšo izvedbo obvezne skladbe – priredbe slovenske ljudske pesmi. Letos je bila to prekmurska ljudska Godec pred peklom Nane Forte.

Baskovski moški zbor Suhar. Foto: JSKD/Janez Eržen
Baskovski moški zbor Suhar. Foto: JSKD/Janez Eržen

Lovorike za baskovski moški zbor
Priznanje in denarno nagrado zborovodji za najboljšo izvedbo skladbe Jacobusa Handla - Gallusa (1550–1591) je prejel zborovodja baskovskega moškega zbora Suhar Esteban Urzelai za izvedbo skladbe O beata trinitas, te invocamus. Ta zbor je prejel tudi nagrado občinstva za najboljši nastop na otvoritvenem koncertu.

JSKD je na sklepni prireditvi podelil še posebno priznanje – Gallusovo plaketo za nenadomestljiv ustvarjalni prispevek slovenskemu zborovstvu pri organizaciji, svetovanju in predvsem založništvu. Prejel jo je glasbenik, publicist in dolgoletni urednik slovenske zborovske revije Naši zbori, zbirke Izbrana dela slovenskih skladateljev in najrazličnejših zborovskih publikacij Mitja Gobec.

Mitja Gobec (levo) je Gallusovo plaketo prejel iz rok Tomaža Simetingerja, pomočnika direktorja JSKD-ja za razvojne projekte. Foto: JSKD/Janez Eržen
Mitja Gobec (levo) je Gallusovo plaketo prejel iz rok Tomaža Simetingerja, pomočnika direktorja JSKD-ja za razvojne projekte. Foto: JSKD/Janez Eržen

"Posebnost letošnjega tekmovanja je bila, da smo po letih prevlade ženskih sestavov na odrih letos v goste dobili kar dva odlična velika moška zbora. Po kakovosti sta bila precej izenačena, o zmagovalcu pa je na koncu odločal seštevek točk vseh nastopov. Predvsem bi izpostavila izredno profesionalen nastop zmagovalnega zbora, poudarila pa bi tudi dobro sodelovanje med žiranti," je po tekmovanju dejala slovenska dirigentka in avtorica glasbeno-scenskih projektov Karmina Šilec, ki je predsedovala žiriji.

Člani tokratne žirije so bili še: eden najvidnejših azijskih dirigentov Avip Priatna, večkrat nagrajeni latvijski dirigent in umetniški vodja Janis Liepinš, češko-ameriški ustanovitelj in umetniški vodja mednarodno priznane zasedbe The Rose Ensemble Jordan Šramek ter slovenska dirigentka in skladateljica Tadeja Vulc.

17. mednarodno zborovsko tekmovanje Gallus – Maribor 2023, posnetek celotnega dogodka
Zborovsko tekmovanje v Mariboru