MePZ Encijan iz Pulja. Foto: SOJ RTV SLO/Željko Stevanić
MePZ Encijan iz Pulja. Foto: SOJ RTV SLO/Željko Stevanić

Koncertno-dokumentarno oddajo Kje so tiste stezice, ki je posvečena štirim pevskim zborom – to so Mešani pevski zbor Danica iz Šentprimoža v Avstriji, Mešani pevski zbor Encijan iz Pulja na Hrvaškem, Mladinski zbor Emil Komel iz Gorice v Italiji in Mešani pevski zbor Avgust Pavel z Gornjega Senika na Madžarskem – si lahko premierno ogledate danes ob 19.50 na TV SLO 2.

Oddaja je nastala v Uredništvu glasbenih in baletnih oddaj TV Slovenija; idejno zasnovo in scenarij zanjo je prispeval urednik oddaje Daniel Celarec, ki je o projektu povedal: "Veseli smo, da lahko gledalcem na televizijsko privlačen način predstavimo pomen slovenskega jezika in slovenske pesmi za zamejske Slovence. Z velikim veseljem smo snemali oddajo z našimi rojaki in vedno znova ugotavljali, kako dragocen je slovenski jezik za njih in kako lepo ga negujejo v skrbi za prihodnje generacije." Direktor fotografije je bil Uroš Hočevar, montažer Luka Založnik, režiser pa Aleksander Šmuc.

Ekipa je tako na Hrvaškem, v Avstriji, v Italiji in na Madžarskem posnela štiri razgibane razglednice, ki jih bogatijo posnetki narave iz zraka (v slogu evrovizijskih razglednic), predvsem pa pripovedovanja zborovskih pevcev, ki pred kamero razmišljajo o velikem pomenu, ki ga ima slovenska zborovska pesem za ohranjanje jezika in narodne identitete zamejskih Slovencev. Našteti štirje zbori so v Studiu Televizije Slovenija posneli tudi slovenske pesmi, značilne za posamezno pokrajino.

MeMPZ Emil Komel iz Gorice Foto: SOJ RTV SLO/Željko Stevanić
MeMPZ Emil Komel iz Gorice Foto: SOJ RTV SLO/Željko Stevanić

"Slovenščina je moja materinščina in to je zame kot zaklad, ki ga hočem dati tudi sama svojim otrokom. Imam tri otroke in kar jim hočem dati za popotnico, je to, da bodo enkrat v prihodnosti ponosni na to, da znajo slovensko. In da se bodo imeli možnost tudi izražati v slovenščini. Mislim, da bi to lahko vzdrževali – da bi pri nas slovenščina živela naprej," je do materinščine ljubeča Sara Ouschan, članica Mešanega pevskega zbora Danica.

"Ker smo tudi v naših krajih doživeli zgodovinsko pravzaprav ropanje tega jezika, poskus njegovega izbrisa, a se to ni zgodilo, nam je seveda slovenski jezik posebno ljub, posebno drag, ne samo kot skrb zanj, za lepo govorico, pravzaprav kot izraz naše notranje identitete." Tako razmišlja David Bandelj, zborovodja Mešanega mladinskega pevskega zbora Emil Komel.

Danico Avbelj, članico Mešanega pevskega zbora Encijan, petje vrača v otroška leta: "Že od rane mladosti smo doma z očetom radi in veliko prepevali te naše stare domače narodne pesmi. Ne toliko Slaka, Henčka ali karkoli je takrat bilo, tega se ne spomnim. Bolj te stare pesmi 'Dekle je po vodo šlo', 'Mal čez Izaro', te ljudske pesmi. Te pesmi mi prikličejo v spomin mladost in očeta."

MePZ Avgust Pavel z Madžarske. Foto: SOJ RTV SLO/Željko Stevanić
MePZ Avgust Pavel z Madžarske. Foto: SOJ RTV SLO/Željko Stevanić

Članica Mešanega pevskega zbora Avgust Pavel Krisztina Gyécsek Zsöks je tudi vzgojiteljica v dvojezičnem vrtcu v Gornjem Seniku, zato lahko doda svojo izkušnjo: "Mislim, da je pomembno, da otroci že v vrtcu spoznajo slovenski jezik. Naučimo se pesmice, recitacije, deklamacije in tudi slovensko glasbo poslušamo, in tega se naučijo že malčki."

Zborovodja zbora, pri katerem Krizstina poje, Mešanega pevskega zbora Avgust Pavel je Ciril Kozar. "Vsekakor je slovenska zborovska in tudi nasploh slovenska pesem zelo pomembna pri ohranjanju jezika, v tem primeru slovenskega jezika, saj se pri petju določene besede še bolj vtisnejo v spomin in tudi imajo določena čustva."

Kje so tiste stezice, zbori zamejskih Slovencev (Avstrija, Hrvaška, Italija, Madžarska)
Aktualno: Kje so tiste stezice