Pevka Montserrat Caballe nastopa že od leta 1956 in je v več desetletij dolgi karieri zapela na največjih opernih odrih po vsem svetu. Foto: EPA
Pevka Montserrat Caballe nastopa že od leta 1956 in je v več desetletij dolgi karieri zapela na največjih opernih odrih po vsem svetu. Foto: EPA

"V oskrbi jo imamo od sobote. Iz Rusije so jo prepeljali z letalom in nato z reševalnim vozilom do bolnišnice," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal predstavnik za stike z javnostmi bolnišnice Sant Pau v pevkini rodni Barceloni. Dodal je, da pevka okreva in je ves čas pri zavesti. Operna diva bo ostala v bolnišnici še najmanj pet dni.

Svetovno zaslovela z glasbenim poklonom Barceloni
Montserrat Caballe je bila že v preteklosti zaradi operacij in bolezni prisiljena odpovedati koncerte. Devetinsedemdesetletna sopranistka je nastopala po vseh pomembnejših opernih hišah po svetu, najširši javnosti pa je poznana predvsem po duetu Barcelona s Freddyjem Mercuryjem, ki je bil velika uspešnica leta 1988, štiri leta pozneje pa je pesem postala tudi himna olimpijskih iger v Barceloni.

Poleg glasbenih dosežkov je operna pevka znana tudi po človekoljubnem delu, saj je Unescova ambasadorka dobre volje, v rodni Barceloni pa že leta deluje njena humanitarna organizacija za pomoč zapuščenim otrokom. Bila naj bi "ženska zlatega srca" in srce zabav ter velika oboževalka ruskega baleta in balerine Maje Plisecke. V zvezi s španskim tenoristom Bernabeom Martijem sta se ji rodila dva otroka, njena hči Montserrat Martí Motsita je uspešna operna pevka, ki je večkrat nastopila z materjo.