Dvojec Styröfoam v svoji glasbi združuje kitarsko in elektronsko, preplet, ki navsezadnje zaznamuje celoten kompilacijski album. Foto: Radio Študent
Dvojec Styröfoam v svoji glasbi združuje kitarsko in elektronsko, preplet, ki navsezadnje zaznamuje celoten kompilacijski album. Foto: Radio Študent
Klubski maraton
S Klubskim maratonom Radio Študent vsako leto znova išče, najde in promovira najnovejše presežke domače alternativne glasbene produkcije. Foto: Radio Študent

maratonu, ki ga že sedemnajsto leto pripravlja Radio Študent, uspelo je šestim. Te se bodo nocoj pomerile zadnjič.

Po turneji, ki se je ustavila na devetnajstih klubskih prizoriščih v Ilirski Bistrici, Sežani, Bistrici ob Sotli, Novem mestu, Mariboru, Črnomlju, Celju, Škofji Loki, Vrhniki, Kranju, Cerknem, Kamniku, Izoli, Postojni, Velenju, Novi Gorici, Murski Soboti in Tolminu, bo finalni večer potekal danes ob 20.00 v Menzi pri Koritu na Metelkovi v Ljubljani.

Na 17. Klubskem maratonu se predstavljajo 7AM, Bine, Styröfoam, s katerimi se po besedah glasbenega urednika na RŠ-u Žige Puclja maraton tudi letos podaja v neznano, kjer je najmočnejši, ob tem tudi bend Lynch, vrtojbski Nesesari Kakalulu in ljubljanski poet eksperimentalne kolažne elektronike SsmKOSK.

Sredi septembra je turnejo pospremila kompilacija KM17, ki prinaša dvanajst skladb z uvodnim radijskim jinglom Popotnica, ki tradicionalno odpira že sedemnajsto kompilacijo skladb šestih izbranih maratoncev.

S Klubskim maratonom Radio Študent išče in promovira najnovejše presežke domače alternativne glasbene produkcije. Glavno poslanstvo projekta vidijo v pronicljivem poudarjanju še neuveljavljenih glasbenih ustvarjalcev in siloviti podpori njihovim kreativnim talentom ter ambicijam za nadaljnji glasbeni razvoj.

Število prijavljenih kandidatov je bilo letos sicer podobno kot v preteklih letih, med njimi pa na RŠ-u opažajo manj trdokitarskih zasedb in tistih, ki očitno ne ustrezajo profilu radia. Izbor letošnjih maratoncev je raznovrsten, pester in z močnim avtorskim pečatom ustvarjalcev, ki se sprehajajo vse od odkrivanja in raziskovanja osnovnih zvočnih elementov do uveljavljenih popularnih glasb.

Sicer pa je letošnji projekt zaznamovala nekoliko drugačna izvedba medijske podpore Radia Študent. Med potekom turneje so se namreč vsi nastopajoči predstavili tudi s koncerti v studiu Radia Študent.