Festival, ki bo potekal do 2. julija, prinaša v mesto in bližnjo okolico sedem festivalskih koncertov in poletno šolo saksofona.

Festival z najdaljšo tradicijo v Novi Gorici letos v mesto in bližnjo okolico prinaša sedem festivalskih koncertov in poletno šolo saksofona. Foto: BoBo
Festival z najdaljšo tradicijo v Novi Gorici letos v mesto in bližnjo okolico prinaša sedem festivalskih koncertov in poletno šolo saksofona. Foto: BoBo

Kot obljubljajo organizatorji, bodo lahko poslušalci uživali ob zvokih saksofona v različnih kontekstih klasičnih skladb, džeza in raznovrstnih drugih sodobnih slogov, v katerih se razkrivajo vse njegove izrazne posebnosti.

Prizorišča letošnjega festivala so štiri, dogajanje pa se danes začenja na novogoriški ploščadi Silvana Furlana. Tam bo nastopil eden najvidnejših predstavnikov novega srbskega džeza, saksofonist Luka Ignjatović s svojim avtorskim džezovskim bendom Schime, ki združuje tudi kontrabasista Borisa Sainovića, bobnarja Predraga Milutinovića in pianista Savo Miletića.
V torek bo na vrsti koncert v dvorani gradu Kromberk, kjer bodo poslušalci lahko prisluhnili priznanemu francoskemu kvartetu saksofonov Habanera, ki prav letos zaznamuje 30-letnico delovanja. Kvartet, ki povezuje znane klasične saksofoniste, kot so Christian Wirth, Sylvain Malezieux, Fabrizio Mancuso in Gilles Tressos, bo nastopil z gostjo – švicarsko saksofonistko slovenskih korenin Majo Lisac Barroso.

V sredo bo dopoldne potekal mojstrski tečaj za komorne skupine pod vodstvom francoskega kvarteta Habanera, v sredo zvečer pa se bo dogajanje preselilo v dvorano Frančiškanskega samostana na Kostanjevici, kjer bo ob spremljavi japonske pianistke Sae Lee nastopil slovenski altovski saksofonist mlajše generacije Domen Koren.

Festival letos poteka na štirih prizoriščih. Foto: BoBo
Festival letos poteka na štirih prizoriščih. Foto: BoBo

Četrtek prinaša koncert Japonca Makota Honda na baritonskem saksofonu in Španca Antonia Garcie Jorgeja na sopranskem in altovskem saksofonu. Oba bo na klavirju spremljala Sae Lee, ki bo nastopila tudi v tretjem delu koncertnega programa, kjer se jim bo pridružil umetniški vodja srečanja SAXGO za klasični saksofon Jan Gričar.

V petek pa bo nastopil eden najbolj občudovanih ameriških saksofonistov svoje generacije Mark Turner, ki bo v Novi Gorici nastopil s svojim kvartetom. Predzadnji koncert, poimenovan All Together Now, je tradicionalno namenjen nastopu mentorjev in udeležencev Poletne šole saksofona, ki bodo na velikem odru novogoriškega kulturnega doma izmenjaje med klasičnimi in džezovskimi partiturami nastopili v soboto.

Sedemdnevni festival bodo v nedeljo sklenili z nastopom slovenskega predstavnika saksofonske elite na festivalu, novomeškega tenorsaksofonista Igorja Lumperta, ki že vrsto let živi in ustvarja v New Yorku. Na ploščadi Silvana Furlana bo Lumpert nastopil skupaj z novogoriškim Big Bandom NOVA, s katerim bo pod taktirko dirigenta Damijana Valentinuzzija predstavil posebno zmes džezovskih standardov in avtorskih kompozicij.

Vsi koncerti se bodo začeli ob 21. uri, izjema bo le sobotni koncert, ki bo ob 18. uri. Vstop na vse festivalske koncerte je prost.