Pevka Eva Amaral se je z razkritjem prsi kot simbolično gesto postavila na stran vseh žensk in umetnic, ki so bile v preteklosti deležne seksizma in objektivizacije, ob tem pa poudarila neenakopravnost sodobne družbe. Foto: EPA
Pevka Eva Amaral se je z razkritjem prsi kot simbolično gesto postavila na stran vseh žensk in umetnic, ki so bile v preteklosti deležne seksizma in objektivizacije, ob tem pa poudarila neenakopravnost sodobne družbe. Foto: EPA

Sredi nastopa na festivalu Sonorama v mestu Aranda de Duero na severu Španije je pevka Eva Amaral kot uvod v svojo pesem Revolución slekla svoj rdeči zgornji del obleke in ga odvrgla na tla.

Njen nastop na festivalu Sonorama Ribera 2023 je navdušil občinstvo s pesmimi z njenega novega albuma in legendarnimi hiti njene kariere. "Nihče ne more vzeti dostojanstva naše golote, dostojanstva naše krhkosti, naše moči," je dejala Eva Amaral, preden je slekla del svoje obleke in razgalila prsi.

Telo ne more biti apolitično
Vse več španskih umetnic se seksizmu, objektivizaciji in cenzuri v industriji ter družbi na splošno upira z razgaljanjem prsi v podporo "revoluciji za svobodo žensk".

To je bil "eden najlepših trenutkov v zgodovini skupine", je za Euronews dejala umetnica, ki je z gesto znova razvnela vprašanje mačizma, ki je še zmeraj prisoten v številnih sferah sodobne družbe.

Na družbenih omrežjih so ji številni izkazali podporo, med drugim tudi ministrica za enakopravnost Irene Montero in ministrica za zaposlovanje Yolanda Díaz, ki se ji je zahvalila, ker "zastopa vse ženske v državi" in "zagovarja pravice, ki so danes ogrožene". Kljub temu pa ni manjkalo seksističnih in sovražnih komentarjev.

Svobodna ženska je "ideološka težava patriarhata"
Žensko telo je še zmeraj videno kot problematično, zaradi česar je pogosto predmet cenzure ter objektivizacije; proti temu se pevka Rocío Saiz bojuje že več kot desetletje. V tem pa ni sama, saj se zmeraj več umetnikov odloča za uporabo svojih teles kot orožje proti tovrstni diskriminaciji in zatiranju.

"Mislim, da se moški 21. stoletja bojijo izgube privilegijev," pravi pevka in aktivistka Rocío Saiz. Zato sta "njihov odgovor nasilje in strah".

Saiz meni, da gre za "ideološki boj patriarhata", proti kateremu se je treba bojevati s telesom, z besedami, s knjigami, idejami in izobraževanjem.

"Kdor misli, da je sporočilo, da nekdo samo sleče majico in pokaže joške, ni razumel ničesar," pravi. "Hočemo povedati, da nam ni dovoljeno biti gospodarji svojih teles."

Protesti ob mednarodnem dnevu žena postajajo praksa po vse več svetovnih mestih, kjer se ljudje bojujejo za večje pravice žensk ter zmanjšanje nasilja in zlorab. Foto: EPA
Protesti ob mednarodnem dnevu žena postajajo praksa po vse več svetovnih mestih, kjer se ljudje bojujejo za večje pravice žensk ter zmanjšanje nasilja in zlorab. Foto: EPA

Za Rocío, za Rigoberto, za vse ženske …
Nastop pa za Amaral ni bil zgolj politična gesta, temveč tudi dejanje solidarnosti s kolegicami Rocío Saiz, Rigoberto Bandini, Bebe in Zaharo v času, ko so te umetnice zaradi podobnih polemik pogosto deležne negativne pozornosti.

Pevka Bebe je bila leta 2011 deležna posmeha zaradi razkazovanja ene od svojih dojk na koncertu v Logroñu, pevki Zahari pa so plakat za novi album pred dvema letoma cenzurirali v Toledu, ko so ga razne katoliške skupine označile za žalitev Device Marije.

Nuria Varela, ki je odgovorna za vzpostavitev ministrstva za enakopravnost, je dejala, da je političnost dejanja biti zgoraj brez povezana z zgodovino države, saj je ženska golota postala dejanje upora in spolne osvoboditve v strogem katoliškem sistemu šele ob prehodu v demokracijo v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja. Ob tem je treba dodati, da so v številnih državah razkrite ženske prsi kamen spotike komaj s prihodom kolonizatorjev in širjenjem puritanizma. "Sporočilo Amaral je, da smo trdo delali za naše svoboščine in da smo utrujeni od tega, da jih moramo vsakih deset minut znova osvajati," je dejala Varela. “Zdi se, kot da nam naša telesa še vedno ne pripadajo, kljub tolikšnemu boju. Ženska telesa so torej še naprej bojno polje.”

"Napredek" sodobne družbe še zdaleč ne enači svobode
Čeprav je v Španiji že desetletja sončenje in kopanje zgoraj brez splošno sprejeto, pa vse bolj kaže, da je ta pravica zmeraj bolj ogrožena.

Praksa se še posebej očitno zmanjšuje med mlajšimi ženskami, glavni razlog za to pa je bil po besedah izprašanih “strah pred spolno agresijo”, povzema The Guardian.