S koncertom se začenja tudi nova sezona Kromatike. Foto: Program Ars
S koncertom se začenja tudi nova sezona Kromatike. Foto: Program Ars

"Tretji radijski program Ars je osrednji slovenski kulturno-umetniški medij in praznovanje njegove 60. obletnice bodo zaznamovale njegove programske težnje, povezovanje tradicije in sodobnosti, glasbe in literature, skrb za slovensko glasbeno ustvarjalnost in železni repertoar," so zapisali v izjavi v osrednjem dogodku ob praznovanju 60-letnice Programa Ars Radia Slovenija, ki se je odvil 14. septembra v Cankarjevem domu.

Simfoničnemu orkestru RTV Slovenija pod vodstvom Rossena Milanova so se na odru pridružili glasbeni gostje: Janez Jocif s historičnim instrumentom fujara, organistka Polona Gantar, violinistka Lana Trotovšek in pianist Pascal Rogé. Dogodek je bil hkrati otvoritveni koncert sezone Kromatika 2023/2024.

Koncert Simfoničnega orkestra RTV ob 60-letnici Programa Ars v Cankarjevem domu
Televizija Slovenija
16. oktobra ob 22.05

"V svetu, ki je lahko poln mimobežnosti in plitvin, program Ars ljudem daje tisto, kar zares potrebujemo, pa na to često pozabimo – širino uma, srca in duha ter čas, ki si ga moramo vzeti za te vrednote," je v svojem nagovoru poudarila predsednica države. "Zato je tako zelo pomembno, da imamo ljudje javni in neodvisni radio ter javno in neodvisno televizijo, ki ljudem nudita raznolike in raznovrstne kakovostne vsebine, ki v nas spodbujajo refleksijo o družbi in svetu. Javni medij zato ni le posrednik vsebin, ki so po nekakšni odločitvi tisti trenutek pač bolj zanimive in o njih vsi govorijo. Ima pomembno, družbeno odgovorno poslanstvo ljudem posredovati védenje, ki bi ga zaradi različnih okoliščin lahko prezrli, in dati priložnost tistim, ki so si jo s svojim delom in talentom prislužili." Foto: Program Ars

Nocoj boste lahko na drugem kanalu TV Slovenija spremljali izvedbo novega dela Maksa Strmčnika z naslovom Introars23, violinski koncert Lucijana Marije Škerjanca, peti klavirski koncert Camilla Saint-Saënsa in interpretacije izbranih odlomkov slovenske poezije. Jubilejni koncert je s slavnostnim govorom počastila tudi predsednica Republike Slovenije, Nataša Pirc Musar, udeležila se ga je tudi ministrica za kulturo Asta Vrečko.

Vrhunec 60-letnice Programa Ars: slavnostni koncert