Foto: S. Rajh
Foto: S. Rajh

Organizacijski odbor je na podlagi 742 prijav z vsega sveta slovenskega violinista uvrstil med 25 izvajalcev, ki so sodelovali na tekmovanju. Prvo nagrado je po treh krogih prejela Gyehee Kim iz Južne Koreje.

Na tekmovanje je Roka Zaletela Černoša uvrstil posnetek koncerta iz Slovenske filharmonije, ki ga je prijavil s profesorjem na Akademiji za glasbo v Ljubljani Vasilijem Meljnikovom.
Rok Zaletel Černoš je bil kot izjemno nadarjen pri 16 letih sprejet na ljubljansko glasbeno akademijo. Na mojstrskih tečajih so ga poučevali glasbeniki, kot so Maksim Vengerov, Viktor Tretjakov, Stefan Milenković, Igor Ozim in Chaim Taub.

V času študija je izvedel več solističnih nastopov z orkestri, kot so Simfonični orkester RTV Slovenije, Simfonični orkester SNG Maribor, Simfonični orkester Vivaldi in Mendelssohnov komorni orkester. Opravil je tudi avdicijo za Mladinski orkester Gustava Mahlerja in nastopil v najpomembnejših evropskih dvoranah, kot so Musikverein Dunaj, Elbphilharmonie Hamburg, Alte Oper Frankfurt, Luxemburg Philharmonic, Semperoper Dresden in Madrid Auditorio.

Foto: S. Rajh
Foto: S. Rajh

Trenutno kot štipendist Mestne občine Ljubljana zaključuje magistrski študij na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju, kjer redno igra v orkestru Dunajskih simfonikov.
Tekmovanje Čajkovski v Rusiji velja za eno najprestižnejših glasbenih tekmovanj na svetu, poteka pa na vsaka štiri leta. Prvega so pripravili leta 1958 za disciplini klavir in violina, zatem so dodali še violončelo in glas. Njihov glavni namen je odkrivati nove glasbene talente. Letošnje tekmovanje za violino je potekalo v drugi polovici junija.