Koncert na Programu Ars in na Arsovi spletni strani bosta izvedli dolgoletni članici in priznani solistki Simfoničnega orkestra RTV Slovenija: harfistka Sofia Ristić in tolkalka Petra Vidmar na marimbi in vibrafonu, ki sta zelo dejavni tudi v komornih zasedbah.

Harfistka Sofia Ristić in tolkalka Petra Vidmar sta dolgoletni članici in priznani solistki Simfoničnega orkestra RTV Slovenija. Foto: Matjaž Šercelj
Harfistka Sofia Ristić in tolkalka Petra Vidmar sta dolgoletni članici in priznani solistki Simfoničnega orkestra RTV Slovenija. Foto: Matjaž Šercelj

Harfistka Sofia Ristić, umetnica bolgarsko-italijanskega rodu iz Vidma v Italiji, se je v klasični gimnaziji posvetila harfi in nadaljevala študij pri profesorici Patrizzi Tassini na glasbenem konservatoriju v Vidmu. Dodatno se je izobraževala na mojstrskih tečajih pri francoskem profesorju Fabriceu Pierru. Leta 1996 je začela igrati v Simfoničnem orkestru RTV Slovenija, septembra 1998 pa je postala redna članica in tudi solistka v orkestru. Sofia Ristić je uspešno nastopila na harfističnih tekmovanjih in kot solistka prejela tri prve nagrade.

Foto: Igor Velše
Foto: Igor Velše

Tolkalka Petra Vidmar, po rodu iz Novega mesta, je na Akademiji za glasbo v Ljubljani študirala tolkala pri profesorju Borisu Šurbku, kot študentka prejela tri Prešernove nagrade in diplomirala iz tolkal s posebno pohvalo za odličnost. Že kot študentka je igrala v Simfoničnem orkestru RTV Slovenija, kjer je od septembra 2015 redna članica in solistka orkestra, je tudi docentka na ljubljanski Akademiji za glasbo. Udeležila se je številnih seminarjev in poletnih šol pri svetovno priznanih tolkalcih, je tudi navdušena izvajalka sodobne glasbe; prvič je izvedla vrsto skladb slovenskih skladateljev.

Koncert Sofie Ristić in Petre Vidmar bo v znamenju štirih skladb za duo harfe in marimbe: dve sta iz prvega desetletja 20. stoletja, ki sta ju napisala vélika ustvarjalca francoske glasbe: Plesa za harfo in marimbo Clauda Debussyja, nastala leta 1904, in dinamična suita Moja mati gos Mauricea Ravela iz leta 1910, ki sta jo za harfo ter marimbo, vibrafon in zvončke priredili Sofia Ristić in Petra Vidmar. Priredba suite Moja mati gos Mauricea Ravela je inventivno delo obeh umetnic, ki sta sestavili in pripravili novo priredbo te skladbe za harfo in marimbo. Umetnici bosta predstavili tudi skladbi, ki sta nastali v 2. desetletju 20. stoletja: Labirint luči sodobnega ameriškega tolkalca in skladatelja Nathana Daughtreya iz leta 2018 in Sonatino za marimbo in harfo uveljavljenega sodobnega slovenskega skladatelja Črta Sojarja Voglarja iz leta 2015.

Harfistka Sofia Ristic in tolkalka Petra Vidmar

"Vedeli sva, da imava na Slovenskem predhodnici Nicoletto Sanzin in Barbaro Kresnik, ki sta pred veliko leti že igrali v duu harfe in marimbe," pravi Sofia Ristić. "Verjamem, da lahko v najinem duu izvedeva še več skladb, ki so v izvirniku napisane za klavir štiriročno, kot je Ravelova suita Moja mati gos. V to smer je mogoče iskati: obstajata npr. zimzelena Ravelova Pavana za umrlo infantinjo, iz Debussyjeve glasbe pa Deklica z lanenimi lasmi, ki bi jo tudi lahko izvedli. Imamo še več skladb slovenskih skladateljev, ki jih želiva vključiti v najin repertoar."

Petra Vidmar. Foto: Matjaž Šercelj
Petra Vidmar. Foto: Matjaž Šercelj

Petra Vidmar pristavi, da želita zaprositi tudi za nove skladbe, "saj slovenskih skladb za harfo in marimbo res ni veliko. Želiva si seveda več koncertnega programa in priložnosti za nastopanje, kolikor to dopuščata najin čas in tudi prostor, voljo pa seveda imava. Najraje posegam po partiturah, ki so napisane prav za marimbo. Priredbe je namreč velikokrat zelo težko izvesti tako, kot bi jih želela oz. tako, kot se mi zdi, da bi jih želel skladatelj. Tako bom skrbela za sodobno stran najinega repertoarja, da bodo v njem sodobne slovenske skladbe."

Sofia Ristić. Foto: Matjaž Šercelj
Sofia Ristić. Foto: Matjaž Šercelj

Glasbeni producent koncerta je Boris Rener, mojster zvoka Mitja Krže, mojster videa Matjaž Šercelj, koncert povezujeta napovedovalec voditelj Igor Velše in urednica oddaje Tjaša Krajnc.