Foto: AP
Foto: AP

"Vse stranke menijo, da je v času, ko vojna (v Ukrajini) še traja in v medijih vsak dan beremo o žrtvah ruskih napadov, neobčutljivo, da bi taka pevka nastopila tukaj v Pragi," je po pisanju Associated Pressa (AP) še dejal podžupan Jiri Pospisil. Vladno koalicijo v Pragi sestavljajo iste politične stranke, kot sestavljajo češko vlado. Češka je sicer med državami, ki so trdne podpornice Ukrajine.

Sorodna novica Ana Netrebko toži Metropolitansko opero, ki je od nje pričakovala tudi javno obtožbo Putina

Zelo težko bi našli pravni razlog za odpoved
A nasprotovanje praške mestne hiše še ne pomeni, da se koncert, napovedan za 16. oktober, ne bo zgodil. Zadnjo besedo glede nastopa ima namreč vodstvo prizorišča, torej praške občinske hiše, ki civilna stavba in koncertno prizorišče. Podžupan Pospisil je med tem tudi priznal, da bi bilo "zelo težko" najti dejanski pravni razlog za odpoved pogodbe z Ano Netrebko.

Sopranistka je sicer nedavno vložila novo tožbo proti Metropolitanski operi (Met), v kateri zahteva slabih 330 tisoč evrov odškodnine za delo, brez katerega je ostala zaradi Metovega razhoda z njo po začetku ruske invazije v Ukrajini. V operni hiši so svojo potezo utemeljili s tem, da ni izpolnila zahteve, ki jo je Met nanjo naslovila po ruski invaziji v Ukrajini. Pričakovali so namreč, da javno obtoži ruskega predsednika, česar pa sopranistka ni storila in naj bi tako kršila klavzulo o ravnanju, ki velja v Metu.

Angažma v več evropskih opernih hišah
Sicer sezona 2023/24 Ane Netrebko vključuje med drugim tudi angažmaje v državnih opernih hišah v Parizu, Berlinu in na Dunaju ter v milanski Scali.

Sorodna novica Ana Netrebko v intervjuju za nemški časopis: "Nisem izdajalka svoje domovine"

Leta 1971 v ruskem mestu Krasnodar rojena Ana Netrebko je z možem, azerbajdžanskim tenoristom Jusifom Ejvazovom, nedavno nastopila na Festivalu Ljubljana, kjer jo je bilo mogoče slišati tudi lani. Ukrajinska skupnost Slovenije je lanski nastop neuspešno poskušala preprečiti s peticijo Ni treba, Netrebko.

"Ne morem ugoditi vsem. Ampak dobro, s tem lahko živim. In da, želim sedeti na teh dveh stolih, tudi na treh, če je treba. Nekega dne bodo ljudje razumeli – nisem izdajalka svoje domovine in tudi nisem proti Ukrajini. Poskušam ostati človek," je v enem od lanskih intervjujev dejala sopranistka, ki ima rusko in avstrijsko državljanstvo, potem ko je zavrnila javno obsodbo Putina.