Ambrož Bajec Lapajne. Foto: Televizija Slovenija
Ambrož Bajec Lapajne. Foto: Televizija Slovenija

Pred leti je po svetu zaokrožil video, ko je med operacijo na možganih prepeval Schubertove arije.

Bajec Lapajne je najprej študiral politologijo, pozneje pa se posvetil petju, ki ga je študiral na konservatoriju v Amsterdamu. Magistriral je leta 2008. Svoje glasbeno znanje je nato izpopolnjeval pri številnih priznanih umetnikih. Do leta 2019 je pripravil več kot 80 recitalov.

Nastopal je z dirigenti in zborovodji, kot so Eric Ericson, Bo Holten, Gary Graden, Georg Grün, Johannes Prinz, Peter Erdaly, Tomaž Faganel, Martin Haselböck in Henrik Schaefer. Leta 2003 je imel v Mali dvorani Slovenske filharmonije v Ljubljani zelo uspešen recital. Takrat je, med drugim, z britansko pianistko Abigail Richards izvedel Ralph Vaughan Williamsove Pesmi o potovanju. Recital je posnel Radio Slovenija.

Leta 2005 je postal solist pri nizozemskih Vrienden van het Lied, dve leti pozneje pa je ustvaril vlogo Chevalier de la Force v Dialogih karmeličank Francisa Poulenca pod dirigentom Henrikom Schaefferjem v okviru DNOA, julija 2008 se je pojavil kot Don Ottavio v Mozartovem Don Giovanniju pod vodstvom Richarda Egarrja in kot Ferrando v Mozartovi Cosi fan tutte. Leta 2011 je nastopil v naslovni vlogi opere Adonisa Cousserja v Badischer Staadtstheater v Karlsruheju.

Dolgo se je spopadal s številnimi zdravstvenimi težavami. Leta 2015 je na omrežju YouTube objavil posnetek, v katerem med svojo operacijo tumorja na možganih poje Schubertov samospev Lahko noč. Operirali so ga v Univerzitetnem centru v Utrechtu na Nizozemskem, operacija pa je trajala približno osem ur.

Od nekdanjega učenca se je poslovila tudi Edita Garčević Koželj z Akademije za glasbo in na družbenem omrežju napisala. "Ob slovesu ... Ambrož Bajec-Lapajne Tvoja profa!"

In memoriam: Ambrož Bajec Lapajne