Njegovo glasbo je poustvaril Big Band RTV Slovenija pod vodstvom dirigenta Lenarta Krečiča, kot solisti so nastopili Oto Pestner, Alenka Godec in Nina Strnad.

Nina Strnad je tokrat nastopila kot ena od solistov, februarja pa ji bo posvečen tudi avtorski večer. od Foto: ARS
Nina Strnad je tokrat nastopila kot ena od solistov, februarja pa ji bo posvečen tudi avtorski večer. od Foto: ARS

Gala koncert, ki so ga naslovili Poklon Jožetu Privšku, se je začel ob 20.00. Predstaviljajo legendarnega slovenskega džezista, ki je postavil povsem nove standarde na slovenskem glasbenem prizorišču.

Poleg Nine Strnad sta kot solista nastopila še Oto Pestner in Alenka Godec. Foto: ARS
Poleg Nine Strnad sta kot solista nastopila še Oto Pestner in Alenka Godec. Foto: ARS

V 60. letih 20. stoletja je Jože Privšek od Bojana Adamiča prevzel vodstvo Plesnega orkestra (danes Big Band RTV Slovenija) in ga po besedah umetniškega vodje cikla Huga Šekoranja orkester popeljal v sam evropski in svetovni vrh. Privšek je za orkester napisal več kot deset tisoč skladb in priredb ter z njim posnel celo vrsto izjemnih plošč. Njegove vrhunske priredbe so med drugim tudi v knjižnici slovitega Berklee College of Music v Bostonu. Kljub temu, da je bila njegova prva ljubezen džez, je bogato znanje prenesel tudi na druge zvrsti. Ustvaril je nekatere najlepše skladbe iz zlatega obdobja Slovenske popevke. Spomnimo se samo zimzelenih Mati bodiva prijatelja, Nad mestom se dani, Vozi me vlak v daljave, Ne prižigaj luči v temi in Silvestrski poljub.

Big Band RTV Slovenija je njegov bogat opus poustvaril pod vodstvom dirigenta Lenarta Krečiča. Posebni gostje večera so vokalni solisti Oto Pestner, Alenka Godec in Nina Strnad.

Kaj še prinaša cikel?
To bo tudi zadnja sezona cikla pred začetkom prenove Drame. Uvodnemu koncertu bo 19. novembra sledil Poklon Astorju Piazzolli s skupino QuatroPorTango, 4. februarja avtorski večer Nine Strnad in za zaključek sezone, v še "stari" Drami, pred njeno obnovo, koncert slovenskega šansona. Umetniški vodja cikla ARS in DRAMA je Hugo Šekoranja, nekdanji saksofonist in umetniški vodja Big Banda RTV Slovenija, danes urednik za džez na Programu Ars Radia Slovenija.