Nagrajenci mednarodnega tekmovanja Hans von Bülow – z desne: Masaharu Kambara, Nejc Kamplet, Rachel Breen. Foto: Doreen Hartwig
Nagrajenci mednarodnega tekmovanja Hans von Bülow – z desne: Masaharu Kambara, Nejc Kamplet, Rachel Breen. Foto: Doreen Hartwig

Na tekmovanje se je prijavilo 117 pianistov iz 34 držav, po predizboru, ki je potekal prek poslanih posnetkov, pa so v Meiningen povabili 28 pianistov, starih od 18 do 32 let.

Prvo nagrado je na tekmovanju osvojila pianistka Rachel Breen iz ZDA, tretjo nagrado pa Masaharu Kambara iz Japonske. Pianiste je ocenjevala sedemčlanska mednarodna žirija.

Prvo sito je bil Beethoven
Kot je Kamplet povedal za časopis Večer, je najprej igral 40-minutni recital v prvem krogu, v katerem je vsak od tekmovalcev moral odigrati eno izmed 32 Beethovnovih sonat. Nato se je ob enajstih drugih tekmovalcih uvrstil v drugi krog, kjer je izvedel 50-minutni recital, v katerega so morali obvezno vključiti tehtnejšo skladbo iz obdobja romantike. V finale so se uvrstili štirje pianisti, v njem pa je ob spremljavi Dvornega orkestra iz Meiningena izvedel Griegov klavirski koncert v a-molu.

Odskočna deska za kariero
"Izmed vseh nagrajenih sem prejel najvišje število dodatnih nagrad: nagrado za najboljšo izvedbo dela Ludwiga van Beethovna, štipendijo sklada Richarda Wagnerja in povabila za izvedbe več recitalov v prihodnji koncertni sezoni v nemških mestih Berlin, Siegen, Meiningen, Nürnberg idr.,"
je povedal Kamplet.

Nejc Kamplet med svojim nastopom.
Nejc Kamplet med svojim nastopom.

Tekmovanje, poimenovano po nemškem dirigentu, pianistu in skladatelju Hansu von Bülowu (1830–1894), je v Meiningenu potekalo med 4. in 18. majem. Letošnje je bilo četrto po vrsti, pred tem so jih organizirali v letih 2012, 2015 in 2018.

Kamplet, rojen leta 1996, izhaja iz znane mariborske glasbene družine. Šolal se je najprej v Mariboru, zatem je študiral na Univerzi za glasbo in gledališče v Gradcu, trenutno pa nadaljuje študij na Univerzi za glasbo, gledališče in medije v Hannovru pri profesorju Arieju Vardiju.

Bil je uspešen na nekaterih uglednih mednarodnih tekmovanjih. Leta 2016 je prejel prvo nagrado na tekmovanju sklada Hildegarda Maschmanna na Dunaju, leta 2020 prvo nagrado na Yamahinem štipendijskem tekmovanju na Dunaju in leta 2021 prvo nagrado na spletnem tekmovanju Franza Liszta. V zadnjih letih je med drugim koncertiral v okviru Narodnega doma Maribor in Festivala Ljubljana.