Začelo se bo slavnostno - s koncertom, ki je posvečen 60-letnici programa Ars.

Kromatika prinaša sedem četrtkovih in dva torkova koncertna večera. Foto: Arhiv RTV SLO/Matej Kolaković
Kromatika prinaša sedem četrtkovih in dva torkova koncertna večera. Foto: Arhiv RTV SLO/Matej Kolaković

Od septembra letos do junija prihodnje leto bo Simfonični orkester RTV Slovenija na odru Gallusove dvorane Cankarjevega doma s priznanimi dirigenti in uveljavljenimi solisti pripravil sedem četrtkovih in dva torkova koncertna večera. Poleg uveljavljenih glasbenikov se bodo občinstvu predstavili tudi mladi talenti.

Program Ars letos praznuje 60 let. Septembra bodo jubilej proslavili z bogatim programom. Foto: RTV Slovenija
Program Ars letos praznuje 60 let. Septembra bodo jubilej proslavili z bogatim programom. Foto: RTV Slovenija

Uvodni koncert se bo zgodil 14. septembra, posvečen pa bo 60-letnici Arsa, temu osrednjemu slovenskemu kulturno-umetniškemu mediju. Koncertni večer bodo po besedah glasbenega urednika Primoža Trdana zaznamovale Arsove programske težnje, torej povezovanje tradicije in sodobnosti, glasbe in literature, skrb za slovensko glasbeno ustvarjalnost in železni repertoar. Maks Strmčnik je Arsu poklonil uvodno skladbo INTROARS 23, pri kateri bosta sodelovala mojster na historičnih glasbilih Janez Jocif in organistka Polona Gantar, v programu pa se bodo spomnili tudi skladbe Cancro Mateja Bonina, ene vsebinsko najmočnejših simfoničnih stvaritev slovenskih skladateljev, ki je skladatelju in Radiu Slovenija leta 2015 prinesla prvo zmago na prestižni Mednarodni skladateljski tribuni Rostrum v kategoriji mladih skladateljev.

Arsov podkast

Dan pred vsakim koncertom lahko poslušalci v posebnemu podkastu programa Ars prisluhnejo intervjujem z izvajalci in zanimivim dejstvom o skladbah. Podkast, ki ga pripravljata Arsov glasbeni urednik Primož Trdan in moderatorka Lidija Hartman, je na voljo v aplikacijah za podkaste in na spletni strani programa Ars.

V Kromatiko se vrača tudi Lana Trotovšek, in sicer z Violinskim koncertom Lucijana Marije Škerjanca, delom ki bi po Trdanovih besedah s svojo tehtno simfonično izpeljavo in občutljivo spleteno liriko zlahka sodilo med svetovno znane koncertantne uspešnice. "Škerjanc se je v svoji glasbi navezoval tudi na francosko tradicijo, večer pa bo sklenil francoski pianist Pascal Rogé, ki je zaslovel tudi s svojimi elegantnimi, stilistično izjemno dodelanimi interpretacijami klavirskih koncertov Camilla Saint-Saënsa. Skladateljev Koncert za klavir in orkester št. 5 s podnaslovom "Egiptovski" prinaša melodiko in ornamente, ki jih je spodbudilo potovanje po Severni Afriki, medtem ko virtuozen finale zagotavlja bleščeč sklep slavnostnega večera," o prvem koncertu še piše Trdan.

Christian Li. Foto: Simfonični orkester RTV Slovenija/Albert Comper
Christian Li. Foto: Simfonični orkester RTV Slovenija/Albert Comper

Drugi koncert sezone bo predstavil svojevrstno odkritje, eno najbolj izjemnih del celotnega simfoničnega repertoarja – Mahlerjevo Deveto simfonijo. Na odru se bo orkestru pridružil čudežni deček, violinist Christian Li. Nastopil bo s klasičnim violinskim koncertom Čajkovskega.

Novembrski koncert bo vodil Thomas Sanderling, ki bo z orkestrom predstavil Panufnikovo Sinfonio rusticano. Kot solistka se bo predstavila mlada violinistka Hina Maeda, zmagovalka tekmovanja Henryka Wieniawskega. Izvedla bo skladateljev Koncert za violino v d-molu.

Davorin Mori. Foto: Simfonični orkester RTV Slovenija/Andrej Grilc
Davorin Mori. Foto: Simfonični orkester RTV Slovenija/Andrej Grilc

Decembrski koncert bo ponudil dva temeljna kamna simfonične glasbe. Prvi bo zazvenel najzahtevnejši Tretji klavirski koncert Rahmaninova, druga pa čudovita Ravelova orkestralna priredba Slik z razstave Musorgskega. Predstavila se bosta domača dirigent in solist Davorin Mori in Tim Jančar.

Lio Kuokman. Foto: Simfonični orkester RTV Slovenija/Tat Keng Tey
Lio Kuokman. Foto: Simfonični orkester RTV Slovenija/Tat Keng Tey

Lio Kuokman in Cyprien Katsaris bosta združila moči v zelo virtuoznem programu februarskega koncerta, ki bo ponudil dve bravurozni Lisztovi deli za klavir in orkester. V drugem delu bo občinstvo lahko uživalo v Straussovem Kavalirju z rožo ter Ravelovem Valčku.
Marca bo Mihajlo Bulajić nastopil kot solist v Glièrjevem Koncertu za francoski rog. Na sporedu bo Janačkovo redko izvajano delo Taras Bulba, eno velikih orkestrskih del poznoromantičnega obdobja iz zgodnjega 20. stoletja.

Aprilski koncert bo kombinacija dveh največjih simfoničnih mojstrov, Šostakoviča in Beethovna. Violončelist Tamás Varga bo izvajal Šostakovičev Koncert za violončelo št. 1. Beethovnova uvertura v dramo Coriolan bo uvod v koncert, končal pa se bo z njegovo Drugo simfonijo.

Na majskem koncertu bo nastopil virtuozni mladi italijanski pianist Federico Colli v Beethovnovem Petem klavirskem koncertu. Rossen Milanov bo dirigiral Koncert za orkester Bele Bartóka, ki temelji na številnih elementih balkanske ljudske glasbe.

Matjaž Bogataj in Maruša Turjak Bogataj. Foto: Simfonični orkester RTV Slovenija
Matjaž Bogataj in Maruša Turjak Bogataj. Foto: Simfonični orkester RTV Slovenija

Junija, na zadnjem koncertu sezone, bosta nastopila violončelistka Maruša Turjak Bogataj in njen brat violinist Matjaž Bogataj. Izvedla bosta dvojni Brahmsov koncert. Na začetku večera bo mogoče slišati magično in romantično Webrovo uverturo Oberon, sezono pa bo sklenila Brahmsova Tretja simfonija.

Vpis v abonma

Podaljševanje abonmajev poteka do 14. julija 2023 na spletni strani cd-cc.si v rubriki Moj račun ali prek spletnega obrazca na simfoniki.si. Vpis je možen tudi 8. junija, od 11.00 do 13.00 in od 17.00 do 21.00, v veliki sprejemni dvorani Cankarjevega doma.

Novi abonenti lahko abonma do 6. septembra 2023 vpišejo na spletni strani cd-cc.si ali prek spletnega obrazca na simfoniki.si ali pa se 5. ali 6. septembra ob 11.00 in 13.00 oglasijo v Informacijskem središču Cankarjevega doma.

Za vse dodatne informacije so na voljo v Glasbeni produkciji RTV Slovenija po telefonu 01 475 2470 ali 030 607 998 in na e-naslovu simfoniki@rtvslo.si.