Alex Sipiagin. Foto: Govert Driessen
Alex Sipiagin. Foto: Govert Driessen

Koncert pod vodstvom dirigenta in aranžerja Lojzeta Krajnčana bo v sredo, 17. maja, ob 20.30 v Stari elektrarni v Ljubljani.

Sodelovanje okronano z zgoščenko
Alex Sipiagin
(1967) velja za enega najbolj raznolikih in kreativnih džez glasbenikov. Nekatere svoje skladbe je v preteklosti posnel tudi z Big Bandom RTV Slovenija, to studijsko sodelovanje bo sedaj okronano z izidom zgoščenke Big Band RTV Slovenija in Alex Sipiagin, ki je nastala pod vodstvom aranžerja in dirigenta Krajnčana.

Sipiagin je pri 12. letih starosti začel igrati trobento ter se nato izobraževal na Moskovskem glasbenem inštitutu in na konservatoriju Gnessin. Leta 1990 je navdušil na newyorškem tekmovanju Louisa Armstronga in se kmalu zatem preselil tja. Po profesuri na tamkajšnji univerzi ter rezidencah na Amsterdamskem konservatoriju in Akademiji za glasbo v Baslu, zdaj živi v Italiji, kjer poučuje na konservatoriju v Sieni.

Ustvarjanje z vrhunskimi džezovskimi imeni
Sipiagin je skozi leta nanizal mnoga sodelovanja s svetovno znanimi glasbeniki, kot so Michael Brecker, Dave Holland, Chris Potter, Eric Clapton, Dr. John, Michael Franks, George Gruntz, Gil Goldstein's Zebra Coast Orchestra, Thelonious Monk Big Band ter različne zasedbe Dava Hollanda in Charlesa Mingusa.

Več albumom je bilo deležnih prestižnih nagrad, vključno z nagrado grammy, med njimi tudi What Goes Around in Overtime Dava Hollanda, Wide Angles Michaela Breckerja ter Into the Sunset Dafnisa Prietoma. Posnel je tudi več kot 20 samostojnih albumov, pri katerih so sodelovali tudi džezovskimi velikani, kot sta Mulgrew Miller in Chris Potter, piše v sporočilu za javnost.

Nagradna igra

Za sodelovanje v nagradni igri, v kateri lahko osvojite dve vstopnici za koncert, odgovorite na naslednje vprašanje: V katerem mestu v Rusiji se je rodil Alex Sipiagin?

Odgovor pošljite na naslov mmc-kultura@rtvslo.si. Ne pozabite pripisati svojih kontaktnih podatkov in tudi, katerega od dogodkov si želite obiskati. Nagradna igra se zaključi 16. maja ob 12. uri. Splošna pravila sodelovanja lahko preberete tukaj. Nagradna igra je zaključena.