Hankyeol Yoon na salzburškem festivalu. Foto: Salzburg Festival/Marco Borrelli
Hankyeol Yoon na salzburškem festivalu. Foto: Salzburg Festival/Marco Borrelli

29-letni dirigent in skladatelj je mednarodno žirijo prepričal na koncertu z avstrijskim komornim orkestrom Camerata Salzburg. V finale sta se poleg njega uvrstila še Vitalij Aleksjanko iz Belorusije in Avstrijec Tobias Wögerer.

Pred finalom je Yoon v intervjuju za Salzburški festival dejal: “Spremljal sem to tekmovanje, poimenovano po enem najpomembnejših dirigentov v zgodovini ter predstavljeno kot eden najbolj priznanih festivalov na svetu. Že vrsto let je bil moj cilj, da nekoč sodelujem tudi sam.

Letos se je za nagrado potegovalo kar 323 kandidatov iz 54 držav. Osemčlanska žirija pod vodstvom Manfreda Honecka je določila osem polfinalistov, nato pa aprila izbrala tri finaliste. ”Žirija je tako imela priložnost celovite predstavitve posameznih kandidatov," je ob razglasitvi letošnjega nagrajenca dejal Honeck.

29-letni dirigent je letošnji prejemnik prestižne nagrade za mladega dirigenta. Foto: Salzburg Festival/Marco Borrelli
29-letni dirigent je letošnji prejemnik prestižne nagrade za mladega dirigenta. Foto: Salzburg Festival/Marco Borrelli

Ustvarjanje trenutkov skozi glasbo
Na odru glavnega avditorija salzburške fundacije Mozarteum je Yoon vodil orkester Camerata Salzburg pri izvedbi štirih del finalnega tekmovanja: uverture iz Rossinijevega Seviljskega brivca, Mozartove Arijo za sopran in orkester v F-duru, K. 538; skladbe komornega orkestra z naslovom O podganah in ljudeh (Of Rats and Men), ki jo je sestavil Shin Dong-hoon in Mendelssohnove simfonije št. 3 v a-molu, znane kot "škotske".

"Ne glede na nagrado mi je bilo v izjemno veliko čast in veselje, da sem lahko nastopil na častitljivem odru priznanega Salzburškega festivala," je v izjavi za časopis the Korea Herald povedal Hankyeol Yoon. "Rad bi še naprej delal kot dirigent – delal bi s številnimi orkestri in se srečeval z ljudmi v različnih mestih – skupaj bi ustvarjali pomembne trenutke skozi glasbo," je še dejal.

Za nagrado Herberta von Karajana za mlade dirigente se lahko potegujejo dirigenti med 21. in 35. letom z vsega sveta, nagrado pa podeljujejo vsaki dve leti.