Sprevod je potekal mimo njenega nekdanjega doma v mestu Bray. Foto: EPA
Sprevod je potekal mimo njenega nekdanjega doma v mestu Bray. Foto: EPA
Sorodna novica Glasbeni svet žaluje za Sinéad O’Connor. "Niste imeli poguma, da bi jo podprli," je oster Morrissey.

Sinead O'Connor je oboževala življenje v Brayu in tamkajšnje prebivalce, je družina zapisala v izjavi. V obalnem kraju, ki leži v okrožju Wicklow, kakšnih 20 kilometrov južno od Dublina, je pevka živela 15 let.

Ob tej priložnosti so ji posvetili tudi navigacijski napis za pilote iz druge svetovne vojne, ki je označeval irsko ozemlje z napisom Eire. Na pobočju hriba je tako ob napisu sedaj razbrati tudi srce in napis Sinead.

Ganljiv sprevod in zasebni pogreb
Sprevoda pa se niso udeležili le oboževalci njene dolgoletne glasbene poti, ampak tudi njeni rojaki, po srcu uporniki in aktivisti. Tako so prag njenega doma napolnili z drugimi napisi, na primer v podporo afroameriški skupnosti, paradi ponosa in priseljencem na Irsko. Ti kažejo predvsem na to, da mnogi sočustvujejo z izgubo ne le glasbenice, temveč upornice, ki je nenehno opominjala na krivice doma in po svetu. Ganljiv sprevod je potekal v solzah, z dvignjenimi pesmi udeležencev in udeleženk ter glasbenim izborom, ki se je predvajal iz avtomobilskih zvočnikov.

Ker se je pevka leta 2018 spreobnila v islam, je zasebni ba potekal po islamskem običaju. Udeležil se ga je tudi irski predsednik Michael D. Higgins, ki je v izjavi pred dnevi opisal globok pečat, ki ga je glasbenica pustila na irski družbi. O Sinead je govoril kot o junakinji, katere uporniški duh ji je prinesel tako bolečino kot ugled in da zmorejo zaradi njega ljudje tako jasno in javno izkazovati obžalovanje ob njenem odhodu. "Odšla je ena izmed najpogumnejših žensk, kar sem jih kadarkoli poznal. Ni le na kocko postavljala svoje življenje, bila je pred svojim časom," je dejal njen oboževalec, dolgoletni oskrbovalec in žrtev zlorab, ki je na slovesnost prišel iz Glasgowa.

Poleg tega javnega napisa so podporniki na prag njenega doma prinesli še druge, bolj aktivistične napise. Foto: EPA
Poleg tega javnega napisa so podporniki na prag njenega doma prinesli še druge, bolj aktivistične napise. Foto: EPA

Pokloni pevki po vsej državi
Pevki, ki je bila znana po svoji kritičnosti in brezkompromisni iskrenosti, zaradi česar je bila pogosto pod ogromnim pritiskom javnosti – predvsem so bila z odklonom sprejeta njena zgodnja opozarjanja na nepravilnosti Katoliške cerkve –, so v teh dneh pripravljali spominska srečanja v Dublinu, Belfastu in drugje po Irskem. Na srečanjih so spontano izvajali njeno najbolj znano pesem Nothing Compares 2 U, ki jo je izdala leta 1990.

Časopis Irish Times je prejšnji teden poročal, da je bila opravljena obdukcija, da bi ugotovili vzrok njene smrti. Policija v Londonu je sicer povedala, da je niso obravnavali kot sumljivo. Mrliški oglednik pa je v izjavi pojasnil, da rezultati obdukcije ne bodo znani še nekaj tednov.

Sinead O'Connor na koncertu v Budimpešti decembra 2019. Leto prej se je spreobrnila v islam in ime spremenila v Shuhada' Sadaqat, kar je po njenih besedah pomenilo
Sinead O'Connor na koncertu v Budimpešti decembra 2019. Leto prej se je spreobrnila v islam in ime spremenila v Shuhada' Sadaqat, kar je po njenih besedah pomenilo "poštena priča", a je na odrih obdržala svoje prvotno ime. Foto: EPA

Sinead O'Connor je umrla 26. julija v starosti 56 let. Sredi 80. let prejšnjega stoletja je na prizorišče stopila kot eden največjih talentov glasbene industrije, in poslušalci ter poznavalci po svetu jo kot takšno cenijo še danes. Bila je znana tudi po jasnem izražanju svojih političnih in družbenih stališč ter burnem življenju in uporništvu. Sožalja so odtlej izrekli številni glasbeniki po svetu, med drugim Bob Geldof, Alison Moyet, Annie Lennox in Russell Crowe.

Izdala je deset samostojnih studijskih albumov, zadnjega z naslovom I'm Not Bossy, I'm the Boss leta 2014. Po navedbah pevkinih predstavnikov za medije je tik pred smrtjo dokončala nov album ter načrtovala turnejo in film, ki temelji na njeni avtobiografiji Rememberings (Spominjanja).