David Rothenberg na lanskem zvočnem dogodku na Ljubljanskem barju. Foto: Matjaž Rušt
David Rothenberg na lanskem zvočnem dogodku na Ljubljanskem barju. Foto: Matjaž Rušt

Tako pravijo pri zavodu Cona, kjer že več let s posebno občutljivostjo praznujejo ta dan ter iz različnih naravnih okolij po Sloveniji oddajajo zvoke jutranjega vrveža, ki ga ustvarjajo tamkajšnji prebivalci.

Letos so praznovanje pripravili v okviru četrtega medvrstnega zvočnega cikla AnimotMUZIK. Za to priložnost so v Slovenijo ponovno povabili uveljavljenega ameriškega klarinetista Davida Rothenberga, ki je svojo solistično in improvizatorsko kariero razširil ter obogatil skozi ustvarjanje z drugimi živalskimi vrstami. Tokrat se mu bosta na dveh zvočnih dogodkih – na Ljubljanskem barju in Cerkniškem jezeru – pridružila domača umetnika, harfist Eduardo Raon in vokalistka Tea Vidmar.

Dogodki na Ljubljanskem barju in Cerkniškem jezeru
V petek, 5. maja bo dogajanje potekalo v Cerknici. Ob 18.00 uri bo v Centru za obiskovalce Cerkniško jezero potekalo strokovno predavanje kuratorice cikla AnimotMUZIK Katarine Radaljac, o medvrstni zvočni umetnosti. Zvočni dogodek v živo z Davidom Rothenbergom, Eduardom Raonom in Teo Vidmar bo potekal ob 19.00 uri pri opazovalnici Kuharica na Cerkniškem jezeru. Dogodek poteka v sodelovanju z Notranjskim regijskim parkom in Kulturdnim domom Cerknica.

V nedeljo, 7. maja ob 4.20 zjutraj bo s parkirišča Hale Tivoli organiziran avtobusni prevoz za poslušalce zvočnega dogodka na Ljubljanskem barju. Ta se bo začel ob 5.06 zjutraj, ob civilni zori, z njim pa se bodo vsi navzoči poklonili mednarodnemu dnevu poslušanja zore. Dogodek poteka v sodelovanju z Društvom za opazovanje in preučevanje ptic Slovenije (DOPPS).

Umetnika Eduardo Raon in Tea Vidmar na lokaciji dogodka pri Cerkniškem jezeru. Foto: Irena Pivka
Umetnika Eduardo Raon in Tea Vidmar na lokaciji dogodka pri Cerkniškem jezeru. Foto: Irena Pivka

Medvrstni zvočni cikel AnimotMUZIK
Glasbeniki bodo v naravnem okolju številnih ptic pevk in drugih živalskih vrst, ki se zvočno izražajo, s svojim občutenim igranjem nekatere med njimi povabili k medvrstnemu zvočnemu ustvarjanju.

Pozorno poslušanje in primerno odzivanje na okolico ter vse vpletene v zvočni dogodek spremljajo tudi etična pravila medvrstnega ustvarjanja, ki temeljijo na spoštljivem odnosu do drugih živalskih vrst. Te umetniki in umetnice dojemajo kot samostojne osebnosti, s svojimi lastnimi željami in potrebami, tako potrebami po raziskovanju kot po odmiku iz situacije, ki bi bila zanje stresna. Zato glasbeniki med zvočnimi dogodki uporabljajo svoje znanje o zvočni komunikaciji različnih vrst in njihovem vedenju, razločijo opozorilne ali stresne signale živali na eni strani ter pretanjeno nadaljevanje glasbene misli ali ponosno razkazovanje njihovih pevskih spretnosti na drugi.

Zvočno pripoved je zato pred dogodki težko jasno začrtati, a pri zavodu Cona so prepričani, da bo poslušalkam in poslušalcem ponudila izkušnjo nove in nepozabne oblike zvočnih dogodkov.