Izidor Erazem Grafenauer s kitaro Fabricatoreja iz 1808. Foto: Program Ars/Matjaž Šercelj
Izidor Erazem Grafenauer s kitaro Fabricatoreja iz 1808. Foto: Program Ars/Matjaž Šercelj
Izidor Erazem Grafenauer z renesančno kitaro. Foto: Program Ars/Matjaž Šercelj
Izidor Erazem Grafenauer z renesančno kitaro. Foto: Program Ars/Matjaž Šercelj

Solistični recital bo izvedel izjemni kitarist mlajše generacije Izidor Erazem Grafenauer, prejemnik vrste najvišjih nagrad na državnih in mednarodnih glasbenih tekmovanjih. Leta 2008 je bil kot izjemno nadarjen sprejet na Akademijo za glasbo v Ljubljani, kjer je decembra 2013 z odliko diplomiral v razredu profesorja kitare Andreja Grafenauerja. Leta 2017 je končal magistrski študij baročne lutnje in teorbe na konservatoriju Benedetto Marcello v Benetkah pri specialistu za lutnjo, profesorju Tizianu Bagnatiju, specializacijo iz kitare pa je končal leta 2018 na Glasbeni akademiji zagrebške univerze pri profesorju Istvanu Römerju.

Z različnimi uglednimi orkestri je večkrat izvedel koncerte za kitaro in orkester iz različnih obdobij od baroka do sodobnosti, ki so jih napisali Antonio Vivaldi, Mauro Giuliani, Joaquin Rodrigo in Roland Dyens, pa tudi sodobna slovenska skladatelja Aleš Strajnar in Tjaša Žalik - Cígut. Pogosto nastopa kot solist na moderni kitari, baročni kitari, baročni lutnji in vihueli ter kot komorni glasbenik po Sloveniji in na pomembnih festivalih in v glasbenih centrih v različnih evropskih državah, maja letos je izvedel uspešno koncertno turnejo in predavanja po Argentini. Grafenauer se ukvarja tudi s flamenkom in z džezom, trenutno je med njegovimi odmevnejšimi projekti Plaza Vacia, v katerem svoje avtorske skladbe za ''flamenko kitaro'' prepleta z različnimi glasbenimi zvrstmi. Od šolskega leta 2014/15 do 2020/21 je bil asistent za lutnjo in historična brenkala, od leta 2021 pa je docent za komorno glasbo na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani.

Izidor Erazem Grafenauer s harfno kitaro ok. 1850. Foto: Program Ars/Matjaž Šercelj
Izidor Erazem Grafenauer s harfno kitaro ok. 1850. Foto: Program Ars/Matjaž Šercelj
Izidor Erazem Grafenauer z baročno kitaro. Foto: Program Ars/Matjaž Šercelj.
Izidor Erazem Grafenauer z baročno kitaro. Foto: Program Ars/Matjaž Šercelj.

''Današnji koncertni spored je zasnovan tako, da predstavi zgodovino kitare od obdobja renesanse do kitare, kot jo poznamo danes, torej moderne klasične kitare," pove Izidor Erazem Grafenauer. "Na koncertu bomo slišali in videli, kako se je instrument razvijal skozi stoletja: kako se je razvijala oblika – povečeval se je recimo trup kitare, kako so se razvijale strune, ki so jih v razvoju dodajali, a so bile na začetku, v renesansi, dvojne strune, ki so nato v prehodu v 19. stoletje prešle v enojne strune. Izbral sem tudi skladbe, ki morda niso tako pogosto izvajane, ampak so kljub temu zelo zanimive."

Kitarist Izidor Erazem Grafenauer bo v pestrem sporedu glasbe za to priljubljeno brenkalo izvedel privlačne in učinkovite skladbe, ki so jih napisali španski skladatelji Alonso Mudarra, Santiago de Murcia, Fernando Sor in Julián Arcas, Italijana Giovanni Paolo Foscarini in Giulio Regondi ter francoski ustvarjalci za kitaro: Simon Gorlier, Robert de Visée in Pierre-Jean Poro in Napoléon Coste. Posebej za predstavitev na radijskem koncertu je pripravil zvočno predstavitev na sedmih različnih izvirnih historičnih kitarah: kopijah renesančne in baročne kitare ter na originalnih kitarah iz obdobij klasicizma, romantike in začetka 20. stoletja.

Koncert kitarista Izidorja Erazma Grafenauerja