Vesna Zorrnik in Milan Dekleva med snemanjem kantate v studiu 26 Radia Slovenija. Foto: ZKP RTV SLO
Vesna Zorrnik in Milan Dekleva med snemanjem kantate v studiu 26 Radia Slovenija. Foto: ZKP RTV SLO

Pesnik, pisatelj in glasbenik Milan Dekleva je kantato Ko me ne bo, bom spet prišla do vas ustvaril tik pred pandemijo z mislijo na pevko Vesno Zornik, sicer pevko zasedbe Katalena, ki je s svojo interpretacijo oživila lik trojanske svečenice Kasandre.

Kantata z Milanom Deklevo (klavir) in Vesno Zornik (vokal) bo premierno zazvenela v četrtek, 2. marca, ob 12. uri na 1. programu Radia Slovenija.

Svečenica Kasandra je bila po izročilu, potem ko je zavrnila Apolona, ki ji je v zameno za devištvo obljubil dar prerokovanja, obsojena na prekletstvo, po katerem njenim prerokbam ni nihče verjel.

Ilustracije je prispevala Milanka Fabjančič. Foto: Založba Pivec
Ilustracije je prispevala Milanka Fabjančič. Foto: Založba Pivec

Izpoved neprostovoljne prerokinje
Po besedah Dekleve je oznaka kantata tudi vsebinska. Kot kantato za osamljeni glas jo je označil, ker Kasandre, ki je videla, kaj se bo zgodilo, ni nihče poslušal. "In v tem je osamljena," je dejal avtor. "Gre za izpoved Kasandre, ki proti svoji želji postane prerokinja in ve, kaj se bo dogajalo z njo in svetom, stoji nad Trojo še pred vojno in razmišlja o tem, kako bo kmalu to mesto le še spomin in ruševina," je še povedal. Po njegovem mnenju je tematika aktualna "tudi danes, ko smo se znašli na nekem apokaliptičnem robu".

Aktualizirana antična pripoved
Delo je v knjižni obliki izšlo pri Založbi Pivec z ilustracijami Milanke Fabjančič. Njen prispevek po besedah Dekleve ni samo ilustriranje, ampak samostojni likovni izdelek, ki "po svoje gradira vso tematiko", ki sta jo ustvarila s pevko.

Spremljajoči zvočni album je izšel pri ZKP-ju RTV Slovenija, tonski mojster je bil Matjaž Mastnak, producent pa Tone Jurca. "Glas Vesne Zornik ob klavirski spremljavi Milana Dekleve nas ob premišljeni dramaturgiji vodi skozi sedem songov s povezovalnim recitativom, ki pred nami razprostrejo aktualizirano antično pripoved," so sporočili z radia.