Druga deseterica izbranih izvajalcev se bo predstavila 14. maja v Gledališču Park v Murski Soboti, deseterica finalistov pa bo nato nastopila na končni prireditvi v Rogaški Slatini, ki je napovedana za 28. oktober in jo bo mogoče spremljati tudi v televizijskem prenosu.

Spodbuda za ustvarjanje slovenskih šansonov
Radio Slovenija s Festivalom slovenskega šansona spodbuja nastanek novih kakovostnih skladb in pesmi v slovenskem jeziku. Na tokratni razpis se je prijavilo skoraj 70 izvajalcev, strokovna žirija je izmed njih izbrala 20 polfinalistov. Na vsakem predizboru bo izbranih pet šansonov, vseh deset polfinalnih pesmi bodo njihovi izvajalci nato posneli v studiu in z njimi nastopili na zaključni prireditvi.

Prva in druga deseterica polfinalistov
Na prvem predizbornem večeru v Krškem so nastopili Tomaž Hostnik, Glas 'n bas, Rade Kvartet, Zajtrk, Smaal Tokk, Patricija Škof, Dimme in Pedenjpedi, Cafe Noisette ter Miha Rebernik, Klemen Smolej in Miha Koren ter Ana Maria Mitić.

Sorodna novica Dvajseterica skladb Festivala slovenskega šansona: od izkušenih izvajalcev do novih imen

Na drugem predizboru v Murski Soboti pa se bodo predstavili Anja Strajnar, Prašnati, Veronika Kržičnik, Gašper Lovrec in Žan Plohl, Mihael Lajnar in Matevž Goršič, Violoncelli Itineranti, Andrej Tomšič, Anja Hrastovšek, Primož Vidovič, Ana Mezgec in Nakana ter Jure Ivanušič in Nordunk.

"Kot glasbeni urednik sem navdušen nad glasbenimi izvedbami pa tudi nad celotnim zvokom, tako v dvorani kot tudi v našem studijskem avtomobilu, ta zvok bo seveda slišati tudi v neposrednem prenosu," je po generalki v Krškem za Radio Slovenija povedal Andrej Prezelj, ki je ob Teji Klobčar sourednik festivala. "V Kulturnem domu Krško je že dva dni polno glasbe, odlične koncentracije, malo nervoze in obilo zares dobrega vzdušja ter pričakovanja. Presenečen sem, da zmore zvrst šansona toliko raznolikega in povednega izraza," je še dodal.

Izvedbe šansonov bo ocenjevala strokovna žirija, ki jo sestavljajo pisatelj in pesnik Vlado Žabot, pevki in pedagoginji Jadranka Juras in Barbara Šinigoj, glasbeni urednik Gregor Stermecki ter literarni komparativist Miha Zor.

Na končni prireditvi bo podeljenih več nagrad
Za organizacijo festivala skrbi glasbeno uredništvo prvega sporeda Radia Slovenija z urednico Simono Moličnik. Po njenih besedah gre pri šansonu za medsebojni preplet besedila in glasbe, poslanstvo Radia Slovenija pa je med drugim tudi v spodbujanju kakovostne glasbene ustvarjalnosti. Urednica je ocenila tudi, da je ustvarjanje na področju šansona zadnja leta "malce zamrlo", a je ob tem izrazila veselje nad tem, da se je s tem festivalom odprla nova možnost za spodbudo tovrstnega glasbenega ustvarjanja.

Radio Slovenija bo na zaključni prireditvi podelil pet nagrad za najboljše besedilo, nagrado za najboljšo uglasbitev, nagrado za najbolj obetavnega izvajalca oziroma avtorja, veliko nagrado slovenski šanson 2023 za najboljši šanson v celoti in še nagrado občinstva.